Politička kriza obara tursku privredu

Izvor: RTS, 18.Jan.2014, 21:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Politička kriza obara tursku privredu

Duboka politička kriza u Turskoj, nanosi veliku štetu međunarodnom imidžu zemlje. Čistke kao odgovor na istragu o korupciji, brinu i Brisel i Vašington. To ugrožava strana ulaganja koja su poduprla ekonomski skok zemlje.

Napetost na turskoj političkoj sceni raste od letos i sve su češće ocene da to vodi kraju Redžepa Erdogana, koji je tokom 11 godina vlasti postao i simbol turskog ekonomskog čuda. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Da li je tako, pokazaće se već na lokalnim izborima u martu.

Da li su u pravu oni koji tvrde da Redžep Erdogan od letos, radi opstanka, pravi grešku za greškom koje ga bliže kraju - od primene sile protiv demonstranata zbog građevinskih planova na istanbulskom trgu do korupcionaškog skandala u vrhu vlasti u čiju istragu se umešao čistkom među policijom, tužiocima i sudijama? Protivnici ga optužuju da upropašćava 90 godina razvoja turskog društva.

Utku Čakirozer iz dnevnih novina Džumhurijet kaže da će kriza, ako nastavi, naneti Turskoj veliku štetu i negativno će uticati na predstavu o zemlji, ne samo na međunarodnoj sceni, nego i među narodom, jer će potkopati njihovo poverenje u sudstvo i vladu.

"I to će biti najveća šteta, jer ako im ljudi ne veruju i ne poštuju ih, onda su i vlada i zemlja u problemu", smatra Utku Čakirozer.

Čistke kao odgovor na istragu o korupciji, što mnogi smatraju odrazom Erdoganove nervoze, brinu i Brisel i Vašington. Godinama je imao podršku, jer je vladajuća stranka poručivala da mirenjem islama i demokratije može da bude uzor za region i brana radikalnim islamistima.

Dogovoren je nastavak pristupnih pregovora, ali turskog premijera, kada sledeće sedmice ode u Brisel, očekuje upozorenje.

"Podstičemo Tursku, kao zemlju kandidata za članstvo posvećenu poštovanju kriterijuma za prijem u Evropsku uniju, a što podrazumeva i vladavinu prava, da preduzme sve potrebne mere da vlada odgovori na optužbe o prestupima velikog broja zvaničnika bez diskriminacije ili povlastica, transparentno i nepristrasno", kaže Olivije Bejli iz Evropske komisije.

Turska je i važno tržište, jer su mnoge evropske banke i kompanije uložile ogroman kapital. I privreda, međutim, u postojećim političkim uslovima gubi - šteta zbog pada berze i nacionalne valute na rekordno nisku vrednost procenjuje se na 100 milijardi dolara. To ugrožava strana ulaganja koja su poduprla ekonomski skok zemlje.

Džeremi Streč, analitičar smatra da uprkos dosadašnjem poverenju, investitori moraju da budu svesni daljeg slabljenja koje će se nastaviti i tokom sledećih nekoliko nedelja i meseci.

Poznavaoci političkih prilika u Turskoj kažu da je korupcionaški skandal osveta nekadašnjeg premijerovog saveznika Fetulaha Gulena, islamskog teologa i lidera pokreta Hizmet. Policajci i tužioci koji istražuju korupciju navodno su njegovi sledbenici.

Taj pokret je značajno doprineo svim Erdoganovim izbornim pobedama, da bi pre nekoliko meseci počeo razlaz koji se pretvorio u borbu za vlast.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.