Pojavili se novi zahtevi, Amerika zabrinuta: Nuklearna bomba za nedelju dana

Izvor: B92, 05.Jul.2022, 17:33

Pojavili se novi zahtevi, Amerika zabrinuta: "Nuklearna bomba za nedelju dana"

Iran je dodao zahteve koji nisu povezani sa raspravama o njegovom nuklearnom programu tokom poslednje runde pregovora.

Postigao je ialarmantan napredak u obogaćivanju uranijuma, rekao je američki izaslanik za razgovore o obnovi nuklearnog sporazuma.

Specijalni američki izaslanik za Iran Robert Meli rekao je da postoji predloženi vremenski okvir do kojeg bi Iran mogao da se vrati poštovanju nuklearnog sporazuma, a >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Vašington bi mogao da ublaži sankcije Teheranu. Indirektni pregovori između Teherana i Vašingtona, koji imaju za cilj da izađu iz ćorsokaka oko toga kako spasiti iranski nuklearni sporazum iz 2015. godine, završeni su u Dohi u Kataru prošle nedelje bez napretka. Mali je rekao da su iranski pregovarači dodali nove zahteve.

"Oni su, uključujući i Dohu, dodali zahteve da mislim da svako ko ih vidi da zaključi da nema nikakve veze sa nuklearnim sporazumom, stvarima koje su želeli u prošlosti", rekao je on u intervjuu za Nacionalni javni radio. Među zahtevima su i neki za koje su Sjedinjene Države i Evropljani rekli da ne mogu biti deo pregovora. "Diskusija koja zaista treba da se desi sada nije toliko između nas i Irana, iako smo voljni da to imamo. To je između Irana i njega samog", rekao je Meli. "Oni moraju da donesu zaključak da li su sada spremni da se vrate poštovanju sporazuma". Prema nuklearnom sporazumu, Teheran je obuzdao svoj program obogaćivanja uranijuma, potencijalni put do nuklearnog oružja, iako Iran kaže da traži samo civilnu atomsku energiju. Tadašnji američki predsednik Donald Tramp napustio je sporazum 2018. godine, nazvavši ga preblagim prema Iranu i ponovo uveo oštre sankcije, što je navelo Teheran da prekrši nuklearna ograničenja pakta. Sada je Teheran mnogo bliže tome da ima dovoljno fisionog materijala za nuklearnu bombu, rekao je Meli, iako izgleda da nije obnovio svoj program naoružanja.

"Ali, naravno, zabrinuti smo, kao i naši partneri, zbog napretka koji su postigli u oblasti obogaćivanja“, rekao je Meli. Iran ima dovoljno visoko obogaćenog uranijuma da napravi bombu i mogao bi to da uradi za nekoliko nedelja, rekao je on. Mali je rekao da Amerikanci takođe rade paralelno na obezbeđivanju oslobađanja Amerikanaca zatočenih u Iranu. Siamak Namazi, koji je bio u pritvoru 2015. godine i najduže je zatočen iransko-američki zatvorenik, zamolio se za pomoć u članku Njujork tajmsa u nedelju pod naslovom "Ja sam Amerikanac, zašto sam ostavljen da trunem kao iranski talac?". "Nadajmo se, bez obzira na to šta se dešava sa nuklearnim pregovorima, moći ćemo da rešimo ovo pitanje jer nam je to svaki dan na umu", rekao je Meli.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.