Počeli razgovori sa misijom MMF-a

Izvor: Studio B, 04.Nov.2014, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počeli razgovori sa misijom MMF-a

U Beogradu počeli dugo najavljivani razgovori sa misijom MMF-a iz Vašingtona koji će trajati dve sedmice, a teme će biti makroekonomska situacija, javna preduzeća, a ako razgovori budu uspešni, i sklapanje aranžmana iz predostrožnosti.

Misiju, kao i prethodne godine, predvoditi Zuzana Murgasova.

Da će Srbija najverovatnije nakon posete ući u aranžman iz predostrožnosti, nedavno je najavio predsednik Saveta guvernera NBS Nebojša Savić dodajući da >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << bi on mogao da bude dogovoren do kraja ove ili početkom naredne godine.

On je objasnio da postoje dve opcije aranžmana - iz predostrožnosti, gde sredstva stoje sa strane, a drugi je direktan kredit, i rekao da bi ovoga puta mogli bi da očekujemo aranžman iz predostrožnosti.

Slično je ranije izjavila i guverner NBS Jorgovanka Tabaković, objašnjavajući da vsok nivo deviznih rezervi ukazuje na to da Srbiji nije potreban stend-baj aranžman, već upravo aranžman iz predostrožnosti.

"Aranžman iz predostrožnosti ne predstavlja dodatno zaduživanje, već bi doprineo jačanju održivog razvoja Srbije i pružio zaštitu od spoljnih šokova", kazala je tada Tabaković.

Šef Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen je, na osnovu razgovora tokom godišnje skupštine MMF u Vašingtonu, rekao da zna da je ministar finansija Dušan Vujović pripremio nekoliko scenarija fiskalne konsolidacije, koji će detaljno biti razmotreni u razgovorma sa misijom.

"Činjenica da MMF dolazi znači da je vlada spremna, u suprotnom MMF ne bi došao", rekao je Verheijen.

Vujović je potvrdio tu spremnost vlade rekavši da je dogovorena solidna osnova za sutrašnje pregovore i da će se razgovarati o makroekonomskim projekcijama, a potom i o smanjenju troškova i o javnim preduzećima.

Vujović je za TV Pink precizirao da će se u naredna dva dana govoriti o makroekonomskim projekcijama, a naredne sedmice o smanjenju troškova i o javnim preduzećima.

Inače, misija MMF-a je poslednji put bila u zvaničnoj poseti Srbiji od 26. februada do 13. marta ove godine. Poslednji aranžman Srbije i MMF sklopljen je krajem septembra 2011, a zamrznut februara naredne godine, jer je budžet za 2012. odstupio od dogovorenog fiskalnog programa.

 

Blic: Deset mera sa kojima izlazimo pred MMF

 

Ministar finansija Dušan Vujović pripremio je 10 predloga za razgovore delegacije Srbije sa MMF, na kojima će danas i sutra biti reči o makroekonomskim projekcijama, dok će se sledeće sedmice diskutovati o najbolnijim pitanjima, a to su smanjenje troškova i stanje u javnim preduzećima.

Prema navodima Blica, reforme koje će predstaviti Vujović podrazumevaju smanjenje minusa u budžetu - 2015. 700 miliona evra, 2016. jednu milijardu, a 2017. 1,5 milijardi evra, kao i da država dobija, umesto da daje javnim preduzećima.

Predviđeno je smanjivanje broja zaposlenih u javnom sektoru, refinansiranje skupih kredita jeftinijim, smanjivanje iznosa subvencija za 1,4 do 1,5 milijardi dinara i podizanje iznosa naknada za tranzit gasa kroz Srbiju.

Mere podrazumevaju i reformu poreske uprave, zamrznute plate u javnom sektoru i penzije na nivou iz 2014. do 2017, zabranu novog zapošljavanja u javnom sektoru do 2017. i smanjenje sive ekonomije u svim sektorima.

Vujović podseća da se u programu štednje krenulo od plata i penzija, što je već ušlo u rebalans budžeta, a da se to sad nastavlja smanjenjem troškova za subvencije i sređivanjem stanja u javnim preduzećima.

Nema više oblasti u kojoj ćemo davati subvencije od kojih nema efekta. Potrebno je smanjiti subvencije Železnicama, na primer, gde one ne daju rezultat. Pametnije je dati podsticaj onome ko ima malo zemlje, ali je spreman da nekog zaposli na svom posedu, bavi se stočarstvom, voćarstvom, naveo je ministar Vujović.

Prema njegovim rečima, Master plan za javna preduzeća koji, pre svega, predviđa dubinsku kontrolu njihovog rada, za dve - tri nedelje biće predstavljen javnosti, a do kraja godine stupiće na snagu.

Javna preduzeća moraju smanjiti troškove, napraviti korporativnu i efikasnu strukturu menadžmenta. Postoji čitav set odluka koje bi trebalo da omoguće da, recimo, firme poput Srbijagasa rade bolje. Analize su pokazale da postoju mnogo prostora za uštede i u Srbijagasu, ali i u EPS, Poštama, naveo je Vujović.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.