Planeta više ne može da nas hrani

Izvor: Blic, 26.Feb.2010, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Planeta više ne može da nas hrani

Ako bi svih šest i po milijardi stanovnika Zemlje danas imali standard stanovnika SAD bile bi im potrebne četiri i po planete da namiri njihove potrebe, dok su Evropljani "nešto skromniji" - njima bi bile dovoljne tri, objavio je nezavisni vašingtonski institut "Vorldvoč"

Planeta Zemlja postala je premala za sve ljude koji će se u budućnosti suočiti ne samo sa nestašicom nafte već i sa nedovoljno obradivih površina, vode, pri čemu će morati da se utrostruči >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << proizvodnja energije, a zbog zagađenja neće smeti da se oslobađa ugljendioksid, naveo je institut u novom izveštaju koji prenosi "Dojče vele".

Broj stanovnika se za dva veka povećao sa milijardu i po na šest i po milijardi, a za četrdesetak godina biće devet milijardi, navodi vašingtonski institut koji je izračunao koliki standard može da izdrži planeta.

Za potrebama SAD i Evrope ne zaostaju ni Tajland ili Jordan, čiji prosečni standard takođe već prevazilazi mogućnosti planete.

Mora da se menja ne samo privreda, nego i ponašanje svakog pojedinca kada je reč o potrošnji, jer recepti koji su bili u redu kada je na Zemlji živelo milijardu i po ljudi i danas, više ne važe, upozorava "Vorldvoč".

Već danas je izvesno da nećemo moći mirno da živimo zajedno na ovoj planeti ukoliko privredne modele 20. veka jednostavno prenesemo u 21 vek.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.