Pjongjang testirao protivbrodsku krstareću raketu

Izvor: RTS, 07.Feb.2015, 12:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pjongjang testirao protivbrodsku krstareću raketu

Uoči predstojećih prolećnih manevara SAD i Južne Koreje, Severna Koreja testirala je novu protivbrodsku krstareću raketu.
Time je demonstrirana povećana sposobnost inače zastarele severnokorejske mornarice, javlja Rojters, prenosi Tanjug.
Severna Koreja ima običaj da pojačava tenzije uoči takvih vojnih vežbi, mada je ove godine Pjongjang ponudio da suspenduje nuklearne probe >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ukoliko bi Vašington otkazao manevre sa južnim susedom.
U severnokorejskim medijima prikazano je kako lider te zemlje Kim Džong Un nadgleda testiranje nove rakete za koju je rečeno da je domaće proizvodnje i da će dovesti do značajnih promena u odbrani teritorijalnih voda.
Po rečima Džefrija Luisa, sa kalifornijskog Instituta za međunarodne studije Monterej, nova severnokorejska raketa izgleda identično kao ruska protivbrodska krstareća raketa KH-35, koja leti velikom brzinom nekoliko metara iznad vode.
Prilikom prošlomesečnih severnokotrejskih pomorskih vojnih vežbi je isticano kako se razvijaju nova protivbrodska sredstva sa ciljem borbe protiv američkih nosača aviona.
Tokom poslednjih godinu dana severnokorejski zvaničnici su često odlazili u posetu Rusiji, a u maju bi prvu zvaničnu državnu posetu Moskvi trebalo da učini i Kim Džong Un.
"Dizajn nove rakete izaziva pitanje o tome da li je, kada i pod kojim uslovima Moskva možda asisitirala Severnoj Koreji u razvijanju ovog sistema", ističe Džefri Luis.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Pjongjang testirao novu protivbrodsku krstareću raketu

Izvor: Blic, 07.Feb.2015

Severna Koreja je testirala novu protivbrodsku krstareću raketu, ukazuju slike koje su se danas pojavile u tamošnjim medijima. Time je demonstrirana povećana sposobnost inače zastarele severnokorejske mornarice uoči predstojećih prolećnih manevara SAD i Južne Koreje, prenosi Rojters...Severna...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.