Pentagon se priprema za sajber rat

Izvor: Vostok.rs, 30.Jan.2013, 17:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pentagon se priprema za sajber rat

30.01.2013. -

Rat u virtuelnom prostoru je postao realna opasnost po nacionalnu bezbednost SAD. Pentagon po peti put uvećava broj službenika svog odeljenja za sajber bezbednost. Među zadacima koji stoje pred tom strukturom nije samo zaštita američkih kompjuterskih sitema, već i uništavanje elektronskih komunikacija svojih potencijalnih protivnika.

Po svemu sudeći, američkoj administraciji je postalo tesno u okviru svoje strategije Zona odgovornosti – čitav svet, >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << Vašington je rešio da se lati i virtuelnog prostora. U tom kontekstu Internet postaje potencijalni teatar vojnih dejstava. Kako je istakao generalni direktor Centra za političko informisanje Aleksej Muhin, takav razvoj događaja sasvim je zakonomeran za američku spoljnu politiku. Pri tome na ruku SAD ide i određeni pravni vakuum koji vlada u mreži, istakao je ekspert:

- U internet-prostoru to je mnogo lakše učiniti zato što tamo zakonodavstvo praktično ne postoji, nema ograničenja. Upravo sa tim je vezano u poslednje vreme jačanje takozvanih sajber trupa, usmerenih ne samo na odbranu, već i na napad. Mislim da se SAD pripremaju za globalni sukob kako bi kontrolisale što je moguće više segmenata na kojima su koncentrisane svetske rezerve sirovina.

Međutim, vodeći analitičar regionalnog društvenog centra internet-tehnologija Urvan Parfentjev smatra da je proširenje odeljenja za sajber bezbednost Pentagona samo odgovor na nove opasnosti. Uporedo sa tim ekspert sumnja u isključivo odbrambenu namenu sajber trupa.

- Samo poslednjih godina desio se proces osvešćivanja one glubine pronicanja mrežnih infokomunikacionih tehnologija u mnoge procese i u odbrambenu, i u kritičku infrastrukturu. U kontekstu mnogih građanskih incidenata koji su se desili, država počinje da reaguje na izazove. Ovde nisu samo SAD, to je i projekat konvencije UN za zaštitu državnih struktura na Internetu. To su i pokušaji organizacije odgovarajućih sajber centara u okviru NATO-a. Po meni, problem se procenjuje prilično adekvatno. Pitanje je da li će postojati čisto odbrambena funkcija ili ofanzivna.

Neće li izazvati uvećanje sajber grupacije u Americi disbalans snaga u svetu, makar i na virtualnoj sceni? Ako u strogo vojnom pogledu SAD od oružanog konflikta sa velikim svetskim faktorima „čuva“ nuklearno naoružanje koje oni poseduju i koje će u slučaju primene ostaviti čitavu planetu na strašnom gubitku, šta da se radi sa sajber ratovima? Neće li se Rusija naći na meti američkog virutalnog oružja? Po mišljenju programskog direktora Međunarodnog foruma Tihnologija bezbednosti Aleksandra Vlasova, ne treba se danas brinuti za to.

- Meni se čini da je danas u čitavom svetu došlo do spoznaje da glavna opasnost nije nuklearno oružje, već predstojeći sajber ratovi. Rusija treba da očekuje opasnost od strane terorističkih grupa koje mogu da nas napadnu. I treba da se pripremamo za odbijanje upravo takvih napada.

U celini rešenje Pentagona deluje sasvim zakonomerno. Ostaje da se nadamo da u novoj odbrambenoj sferi američki vojnici će polaziti od realnih opasnosti, a ne od izmišljenih, kao što se dešavalo tokom poslednjih decenija.

Grigorije Miljenin,

Izvor: Glas Rusije, foto: © Flickr.com/mindfrieze/cc-by-sa 3.0    
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.