Peking spreman da se suprostavi Vašingtonu ako interveniše u Južnom kineskom moru

Izvor: Vostok.rs, 05.Jul.2016, 18:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Peking spreman da se suprostavi Vašingtonu ako interveniše u Južnom kineskom moru

"Peking mora biti spreman da natera SAD da plate cenu koju ne mogu da podnesu ako intervenišu silom u sporu oko Južnog kineskog mora", upozorili su državni mediji Kine, nekoliko dana pred odlučivanje u Hagu o teritorijalnom sporu između Kine i Filipina.

"Američka vojska koncentriše snage u Južnom kineskom moru, uključujući dva nosača udarnih grupa, uprkos upozoravanju Kine da predstavljaju direktnu pretnju po nacionalnu bezbednost zemlje," saopštio je kineski državni medij "Global Tajms".

#环球时报 Editorial: Power game decides post-arbitration order in #SouthChinaSea https://t.co/FGAAzaEsDA pic.twitter.com/a2o0IXSQyb
— Global Times (@globaltimesnews) July 5, 2016
Peking bi trebalo da ubrza razvoj svojih strateških mogućnosti odvraćanja, dodaje list.

"Iako Kina ne može da održi korak sa SAD u vojnom slmislu, kratkoročno gledano, trebalo bi da bude u stanju da natera SAD da plati cenu koju ne mogu da podnesu ako intervenišu u sporu oko Južnog kineskog mora silom."

"Kina je miroljubiva zemlja koja pozdravlja dijalog o spornom regionu", dodao je uticajni državni list, "ali Kina mora biti spremna za bilo kakvu vojnu konfrontaciju".

"Global Tajms" ima veoma bliske veze sa vladom, jer deluje pod pokroviteljstvom službenog glasila Komunističke partije.
What tensions? Chinese ships join US Navy in massive Pacific exercise https://t.co/QEq9j7TwBE pic.twitter.com/2Od3xozzx8
— RT (@RT_com) June 27, 2016
Kina vidi odluku suda u Hagu koja bi trebalo da bude donesena 12. jula kao "opasnost po integritet i teritorijalni suverenitet Kine", naglašava "Global tajms", dodavši da je za Peking arbitraža ništa drugo nego farsa, te da Peking neće priznati presudu.

Spornu teritoriju čini više od 750 ostrva i grebena. Sporna teritorija leži na obali Vijetnama, Filipina, Tajvana, Malezije, Bruneja i Kine, a sve zemlje tvrde da je sporna teritorija njihov nacionalni interes.

Pre presude suda u Hagu, Peking je najavio da će sprovesti rutinsku pomorsku vežbu uključujući i spornu teritoriju. Vežbe će trajati od utorka do 11. jula, a u vežbe će biti uključena i dva kineska razarača.

"Vežba je izazvala strah u celom regionu, ali može se smatrati protivmerama u nameri SAD da pritisnu Kinu vojno i politički", dodaje list.

Tokom proteklih nekoliko godina Peking je povratio nekoliko ostrva i izgradio vojne instalacije na grupi spornih ostrva u Južnom kineskom moru. Vašington je optužio Kinu za "agresivno ponašanje" u regionu, kao i kršenje slobode plovidbe u međunarodnim vodama.

Kineski predsednik Si Đinping je saopštio da Peking ne planira da napadne bilo koga, ali da će nastaviti sa svojom politikom aktivne odbrane.

RT
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.