Peking ključa; Isprovocirani su, drugi put

Izvor: B92, 24.Mar.2023, 11:35

Peking "ključa"; Isprovocirani su, drugi put

Peking upozorio Vašington na ozbiljne posledice, nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko spornih Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru.

Za Kinu taj potez predstavlja ugrožavanje njenog suvereniteta i bezbednosti.

Kineska vojska saopštila je juče da je nadgledala i ispratila američki razarač sa navođenim projektilima USS Milijus, koji je "nelegalno ušao u vode oko Paracelskog arhipelaga u Južnom kineskom moru", a mornarica SAD je demantovala >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdnje Pekinga o proterivanju plovila.

Američka mornarica je danas ponovo poslala brod u okolinu ostrva koja su pod kineskom kontrolom, ali na koje pravo polažu Tajvan i Vijetnam.

SAD sprovode program slobodne plovidbe da bi osporila suverenitet Kine ili bilo koje druge zemlje nad vodama i vazdušnim prostorom, a Kina, Tajvan i Vijetnam zahtevaju ili najavu, ili dozvolu za uplovljavanje vojnih brodova, navodi AP.

Mornarica SAD je saopštila da velike pretenzije u Južnom kineskom moru predstavljaju ozbiljnu pretnju slobodi plovidbe i preletanja, slobodnoj i nesmetanoj trgovini, kao i slobodi ekonomskih mogućnosti za priobalne zemlje Južnog kineskog mora.

Ministarstvo odbrane Kine odgovorilo je tvrdnjom da SAD svojim postupcima podrivaju mir i stabilnost Južnog kineskog mora.

Postupak američke vojske ozbiljno narušava suverenitet i bezbednost Kine, ozbiljno krši međunarodno pravo i još je čvršći dokaz da SAD teže navigacionoj hegemoniji i militarizuju Južno kinesko more, saopštio je portparol kineskog ministarstva.

Kako je navedeno, Kina je zvanično zatražila da SAD odmah zaustave takve provokacije, "inače ce snositi ozbiljne posledice", a Peking će preduzeti "sve neophodne mere" da osigura svoju bezbednost, ali nije precizirano više detalja.

Kao i u izjavi o incidentu u četvrtak, Kina je ponovo saopštila da je ispratila američki brod sa ostrva, koja se nalaze u Južnom kineskom moru, nekoliko stotina kilometara od obale Vijetnama i kineske provincije Hajnan.

Obe strane svoje postupke opravdavaju međunarodnim pravom.

SAD ne polažu pravo na Južno kinesko more, ali decenijama raspoređuju avione i ratne brodove da patroliraju strateškim plovnim putem, kroz koji svake godine prolazi oko 5.000 milijardi dolara globalnog trgovinskog tranzita i koje je bogato ribom i podmorskim mineralnim resursima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kina upozorava SAD na ozbiljne posledice zbog incidenta kod Paracelskih ostrva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Mar.2023

Peking je danas upozorio Vašington na "ozbiljne posledice", nakon što je američki razarač drugi dan zaredom plovio oko spornih Paracelskih ostrva u Južnom kineskom moru, što je potez za koji Kina tvrdi da predstavlja ugrožavanje njenog suvereniteta i bezbednosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.