Pedeset godina Odiseje u svemiru i postavka u čast Kjubriku

Izvor: N1 televizija, 04.Apr.2018, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pedeset godina Odiseje u svemiru i postavka u čast Kjubriku

San ljubitelja naučne fantastike uskoro će se ostvariti: ulazak u reprodukciju slavne spavaće sobe iz filma "2001. Odiseja u svemiru", izložene u Vašingtonu prigodom 50. godišnjice početka prikazivanja remek-dela Stenlija Kjubrika.

Posetioci slavnog Nacionalni muzej avijacije i astronautike u glavnom gradu SAD mogu prošetati tom prostorijom veličine 80 kvadratnih metara u kojoj na kraju filma doktor Dejvid >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << Bouman stari pre ponovnog rođenja.

Nameštena identično, samo bez crnog monolita, reprodukcija impresionira napadnom svetlošću kakvu je Kjubrik preneo na film.

Posetioci će moći da "uživaju u prostoru oko izloženih predmeta", krevetu, stolcima, slikama i skulpturama, objašnjava Martin Kolins, kustos muzeja.

"Kjubriku je bilo važno da svetlost ne dolazi od projektora nego da je integrisana u samu scenu", dodaje on, objašnjavajući intenzitet koji nudi soba neoklasicističkog stila.

Instalacijom koja pruža iluziju realizma britanskog umetnika Sajmona Birča, muzej odaje počast Kjubrikovom delu, smatranom jednim od najvećih filmova u istoriji filma.

Pre "Ratova zvezda" ili "Blejd Ranera" američki reditelj uneo je revoluciju u naučnu fantastiku dugometražnim filmom čiji scenario uz Kjubrika potpisuje i britanski pisac Artur Klark.

Počevši s prikazivanjem u aprilu 1968. u SAD, "2001. Odiseja u svemiru" obeležila je svoje vreme filozofskim osvrtom na teme poput osvajanja svemira i razvoja ljudske vrste.

Izložba će biti otvorena od 8. aprila do 28. maja.

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.