Parada povodom najdužeg dana u godini u Sijetlu

Izvor: VOA, 21.Jun.2023, 19:19

Parada povodom najdužeg dana u godini u Sijetlu

Dvadeset prvi jun je najduži dan u godini na Severnoj hemisferi. U Sijetlu, u saveznoj državi Vašington, tokom vikenda organizovana je proslava na godišnjoj Frimont paradi. Posle duge i sumorne zime na severozapadu SAD, šarena Frimont parada povodom letnje dugodnevice. Reč je o simboličnom raskidu sa kišnim danima i dobrodošlici letu - što predstavlja jednu od najomiljenijih tradicija u Sijetlu. Mark Čendler, učesnik parade i režiser, kaže da je suština u njenoj neobičnosti. "Tamo si negde i radiš stvari koje inače ne bi radio. Sve je umetnost i kreativnost. Parada počinje sa nagim biciklistima. To je jedino vreme u godini kada to možeš učiniti potpuno legalno", kaže Čendler. Vožnja bicikala raznih boja tradicija je započeta pre tri decenije kada su dve osobe upale na paradu. Svrha joj je upućivanje pozdrava publici pre povorke svečanih vozila. Čendler je član tima pod nazivom - “Čudovišne leteće špagete ". “Poznati su kao Pastafarijanci, to je neka vrsta analogije sa ateizmom. To je bilo nešto blesavo i zabavno. Igramo se već sedam ili osam godina i zabavljamo se igrajući se sa cediljkama i načinom kako izgovaramo blagoslov. U ime testenine, sosa i svete ćufte. Ramen!", kaže Čendler. Uprkos tome što se krše pravila - neka od njih se ipak primenjuju – u paradi se ne koriste obeležja i nema motornih vozila. Umetnik Brajan Kuser objašnjava da su organizatori želeli da izbegnu da paradu preuzmu kompanije. "To sprečava reklamiranje proizvoda, ali i političare da postave sopstvena obeležja i sve ovo pretvore u još jedan korporativni događaj. Dakle, to je način da se sve ostane u našoj zajednici. Sve je ručno napravljeno. Sve se gura ručno", ističe Kuser. Njegova kreacija je trol inspirisan norveškim narodnim pričama i nasleđem lokalnih skandinavaca. Kaže da nije slučajnost da se parada koja slavi kreativnost građana, održava u obližnjem Frimontu u Sijetlu. “To je bilo mesto gde su umetnici mogli da priušte sebi da žive još 70-ih i 80-ih godina prošlog veka. A, onda su ga polako preuzele korporacije", uverava Kuser. Uprkos tome što je povod najduži period sunčeve svetlosti u godini - ovoga puta parada je održrana tokom tipičnog oblačnog dana. Nesa Rodžers, uverila se u promenjivost vremenskih uslova tokom juna u Sijetlu. Na paradi je prvi put otkako se doselia pre tri decenije. “Nikad nisam videla toliko kreativnih platformi. Bavim se šminkanjem, pa sam nameravala da se prijavim i pomognem oslikavanje golih biciklista", kaže Rodžers. U mnogim kulturama, letnje proslave uključuju ponovno povezivanje sa prirodom. Za stanovnike Sijetla, radi se o ponovnom povezivanju sa drugim ljudima. “Tokom parade izlazimo iz naših tamnih ostava i dolazimo da proslavimo lepotu proleća i sunca", objašnjava učesnica parade Adriana Glen Ovens. Slavlje je trajalo čitavog vikenda.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Sijetl obeležava najduži dan

Izvor: VOA, 21.Jun.2023

Dvadeset prvi jun je najduži dan u godini na Severnoj hemisferi. U Sijetlu, u saveznoj državi Vašington, tokom vikenda organizovana je proslava na godišnjoj Frimont paradi.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.