Paneta traži imunitet za američke vojnike u Iraku

Izvor: Blic, 06.Okt.2011, 20:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Paneta traži imunitet za američke vojnike u Iraku

Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je danas da svi američki vojnici koju budu ostali u Iraku tokom 2012. godine moraju da imaju imunitet pred lokalnim organima.

Pitanje imuniteta postalo je kamen spoticanja između Bagdada i Vašingtona, koji pokušavaju da postignu dogovor o ostanku manjeg broja američkih instruktora posle povlačenja većeg dela vojnika ove godine.

Zvaničnici kažu da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << će u Iraku na početku sledeće godine ostati manje od 5.000 američkih vojnih savetnika. Iračani ne žele da bilo koji stranci budu izuzeti od nadležnosti lokalnih zakona.

"Bilo kakva vrsta američkog prisustva zahteva da američki vojnici imaju odgovarajući imunitet", rekao je Paneta novinarima posle sastanka ministara odbrane zemalja NATO u Briselu.

Nasilje u Iraku značajno je opalo u poređenju sa periodom iz 2006. i 2007. godine, kada su se vodili žestoki sukobi između šiita i sunita, ali je bezbednost i danas problematična, pošto se sporadično dešavaju ubistva, bombaški i oružani napadi.

Povezane vesti: Američki ministar odbrane Paneta u iznenadnoj poseti Iraku Paneta: Treba zadržati trupe u Iraku Irak ne traži ostanak američke vojske, demonstracije u Bagdadu Gejts nagovestio da će američka vojska ostati u Iraku Bajden u nenajavljenoj poseti Iraku

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Paneta traži imunutet za Američke vojnike u Iraku

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 06.Okt.2011

 Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je danas da svi američki vojnici koju budu ostali u Iraku tokom 2012. godine moraju imati imunitet pred lokalnim organima.  Pitanje imuniteta postalo je kamen spoticanja između Bagdada i Vašingtona, koji pokušavaju da postignu dogovor o ostanku...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.