PROCURILE INFORMACIJE: Vašington lagao Kongres, količina oružja koju su poslali u rat zapanjujuća!

Izvor: SrbijaDanas.com, 07.Mar.2024, 14:54

PROCURILE INFORMACIJE: Vašington lagao Kongres, količina oružja koju su poslali u rat zapanjujuća!

Sjedinjene Države vršile tajne isporuke oružja

SAD su tajno odobrile i u više od 100 navrata prodale i isporučile vojne opreme Izraelu od početka rata u Gazi 7. oktobra - piše Vašington post koji to naziva "poplavom isporuka", pozivajući se na informacije koje su nedavno na tajnom brifingu neimenovani američki zvaničnici preneli članovima Kongresa.

Navodi se da je Izraelu isporučeno >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << više hiljada komada precizno navođene municije, bombi malog kalibra, projektila kojima se gađaju podzemni bunkeri, malokalibarskog oružja i drugog vojnog materijala.

To pokazuje obim umešanosti Vašingtona u petomesečni sukob iako najviši američki zvaničnici i poslanici sve više izražavaju rezervu prema izraelskoj vojnoj taktici u napadu u kojem je u Gazi, po podacima tamošnjih zdravstvenih vlasti, ubijeno više od 30.000 ljudi.

Od početka rata obelodanjene su samo dve odobrene prodaje SAD: tenkovske municije u vrednosti od 106 miliona dolara i komponenti za pravljenje granata od 155 milimetara u vrednosti od 147,5 miliona dolara.

Zbog njih je pokrenuta javna kontrola jer je administracija predsednika Džozefa Bajdena, pozivajući se na hitnost, zaobišla Kongres koji je trebalo da odobri prodaju.

Zvaničnici su rekli da je svaka prodaja bila ispod iznosa navedenog u Zakonu o prodaji vojnog materijala u inostranstvu (FMS), tako da je obavešten samo Kongres, a ne i javnost.

SAD su u velikom obimu pomogle Izrael iako se visoki američki zvaničnici žale da izraelski zvaničnici nisu uslišili apele da se smanji broj civilnih žrtava, da dozvole veću humanitarnu pomoć u Gazi i uzdrže se od retorike koja poziva na trajno raseljavanje Palestinaca.

Izvor: Srbija Danas/Kurir/Preneo: I.S.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.