PRETI LI SVETU NOVI RAT?!  Amerika sve više prelazi crvenu liniju u Tajvanu – odgovor Kine biće oštar i mudar

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Sep.2023, 06:47

PRETI LI SVETU NOVI RAT?! Amerika sve više prelazi crvenu liniju u Tajvanu – odgovor Kine biće oštar i mudar

Nove tenzije na relaciji Vašington - Peking

Naoružavanjem Tajvana Amerikanci su pokazali da im je potreban novi veliki rat po ukrajinskom modelu. Odgovor Kine će biti oštar, ali mudar, jer Kinezi neće dozvoliti da preterano oštrim potezom poboljšaju poziciju SAD koja je suštinski izgubljena, smatra analitičar Branko Pavlović.

Administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena odobrila je vojni transfer Tajvanu u okviru Programa finansiranja >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << stranih oružanih snaga, koji se inače koristi za suverene države, navodi se u obaveštenju poslatom Kongresu.

Obećanjem da će Tajvanu pružiti vojnu pomoć, Vašington je prešao crvenu liniju, a odgovor Kine neće biti ograničen pukim izjavama,navodi kineski list „Global tajms“.

Iako se čini da je politika SAD prema Kini kontradiktorna, jer s jedne strane ohrabruju Tajvan ka secesionizmu, a sa druge neprekidno visoki predstavnici Amerike posećuju Kinu i kao govore o nekakvoj saradnji, ona je u stvari dosledna politika pokušaja zavaravanja Kine, kaže za Sputnjik analitičar Branko Pavlović.

Kad naoružavaju Tajvan, to je ono što Amerikanci žele, dok su razne posete Kini visokih zvaničnika SAD, a poslednja je bila poseta ministarke za trgovinu Đine Raimondo – blef i prevara, dodaje Pavlović.

Reč je pokušaju Amerikanaca da ne dođe do prekida odnosa sa Kinom u onim oblastima u kojima bi to moglo veoma da našteti američkoj privredi, a da se u svim drugim elementima povećava i ekonomski i vojni pritisak na Kinu.

- Naravno, kao i u Ukrajini i drugde gde formiraju terorističke organizacije, tako i na Dalekom Istoku Amerikanci grozničavo tragaju za ljudima koji će žrtvovati svoj život zarad njihovih interesa. Misle da bi to mogli da budu Kinezi na Tajvanu, a ja mislim da greše i da je to vezano samo za ovu političku garnituru. U tom smislu je i odgovor na pitanje šta će Kina uraditi, a Kina će uraditi ono što već radi. Vrlo jasno i oštro osuđivanje svega što vodi zaoštravanju odnosa u Južnom kineskom i Srednjem kineskom moru, dakle preko puta i okolo Tajvana i na Pacifiku, na jednoj strani. A na drugoj strani stalno jačanje odbrambenih i svih drugih sposobnosti.

Naravno, ključna stvar će biti izbori na Tajvanu na proleće sledeće godine, na kojima veliku šansu da osvoji vlast ima grupacija koja baštini tradiciju Čang Kaj Šeka, koja je protiv secesije Tajvana i za saradnju sa Kinom.

Tako bi se prevazišle tenzije i stalo bi se na kraj opasnom smeru Amerikanaca koji posle Ukrajine bukvalno žele da izazovu novi rat velikih razmera, ističe Pavlović.

Kina će biti staložena i smirena, ali će na provokacije konkretno odgovoriti kao i uvek – određenim vojnim vežbama i povećanjem koncentracije moći oko Tajvana, ali u ovoj fazi nije realno da uradi nešto poput vojnog napada na isporuku naoružanja Tajvanu.

- To prosto u ovoj fazi nije realno i zapravo bi ojačalo proameričke snage na Tajvanu koje su po svim istraživanjima javnog mnjenja na samom Tajvanu u opadanju, sa malim šansama da zadrže vlast. Tako da će Kina sigurno, kao i uvek kad se uradi neka provokacije, napraviti demonstraciju sile, tako što će organizovati vojne vežbe sa svih strana Tajvana kao ostrva. Uključujući, naravno i istočnu stranu, potpuno sa druge strane Tajvana. Ali u smislu da dođe do neke bukvalno vojne eskalacije, potapanja brodova, obaranja aviona itd. mislim da se to neće dogoditi.

Amerikanci imaju dovoljno vremena do aprila iduće godine da naprave incident koji bi vodio eskalaciji, međutim, Kina neće nasesti na njihove provokacije, smatra Pavlović. Prema njegovim rečima, uvek bi se trebalo vraćati na model Ukrajine, jer je to ono što Amerikanci žele.

ukrajinski model objašnjava primerom gde se gađa vojna baza na ruskoj teritoriji koja nema nikakve veze sa ratom zato što je 600 kilometara daleko od Ukrajine, ali je jako blizu Estoniji i očekuje se da će Rusi ishitreno reagovati i možda gađati neke ciljeve u Estoniji, ali to se ne dogodi.

- Tako je i ovde. Oni će svakako napraviti još 20 provokacija u ovih šest meseci ne bi li uvukli Kinu u neki ishitreni potez, ali pročitani su.

Njihova politika je pročitana i to se neće dogoditi zato što po redovnom toku stvari, na srednji rok, Amerikanci sigurno gube. I zašto bi neko gubio nerve i vukao preterano oštre poteze koji bi zapravo mogli da poboljšaju poziciju Amerike koja je suštinski izgubljena, bez ikakve mogućnosti da se oporavi. Tako da će oni to pokušati, ali neće postići cilj - zaključio je Pavlović.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.