PORUKA RUSIJE AMERICI ZBOG PRITISAKA NA SRBIJU: Potpuno neprihvatljiva politika zastrašivanja!

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Feb.2020, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PORUKA RUSIJE AMERICI ZBOG PRITISAKA NA SRBIJU: Potpuno neprihvatljiva politika zastrašivanja!

Retorika Vašingtona i Brisela u odnosu na rusko-srpsku vojno-tehničku saradnju je potpuno nerazumljiva.

Zašto i nama i Srbiji nastoje da oduzmu pravo da gradimo saradnju tako kako želimo? I Moskva i Beograd, unapređujući veze u toj sferi, striktno slede međunarodno-pravne norme i obaveze, ni na koji način ne narušavaju bezbednost trećih zemalja.

Ovako ruski ambasador u Beogradu Aleksandar >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Bocan-Harčeno komentariše poslednja upozorenja SAD i EU Beogradu zbog nabavke naoružanja iz Rusije.

Stejt department čak je zapretio da bi Srbiji mogle biti uvedene i sankcije ukoliko ne obustavi nabavku PVO sistema "Pancir", a opomene stižu i iz Brisela, odakle stalno pozivaju da uskladimo našu odbrambenu i spoljnu politiku sa EU ako želimo da postanemo članica. Iz Vašingtona traže i da obustavimo započete transakcije sa Rusijom, kada je reč o nabavci naoružanja iz ove zemlje.

- Apsolutno neprihvatljivom smatramo praksu zastrašivanja, primene nelegitimnih jednostranih restriktivnih mera. Taj pristup je štetan i kratkovid. Naši odnosi sa Srbijom su zreli i održivi, zasnovani su na nacionalnim interesima. Posvećeni smo daljem razvoju uzajamno korisne bilateralne saradnje na svim pravcima - kaže Bocan-Harčenko.

Na pitanje zbog čega i Vašington i Brisel koriste svaku priliku da kritikuju dobre odnose Srbije i Rusije, kao i da optuže Moskvu da širi štetan uticaj u regionu, ambasador Ruske Federacije odgovara:

- U celini, kritika na račun Moskve je jedan od instrumenata nepoštene konkurencije. Njen cilj je da se spreči jačanje našeg prisustva ovde, pre svega u Srbiji, najrazvijenijoj zemlji regiona, koja sprovodi nezavisnu, samostalnu politiku.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.