Otvorena ili drska

Izvor: Danas, 14.Jul.2015, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvorena ili drska

Pomoćnica državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Viktorija Nuland posetiće danas u okviru svoje regionalne turneje Srbiju, gde će se susresti sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem. Očekuje se da će jedna od glavnih tema na stolu biti energetika, budući da zvanični Vašington u poslednje vreme ne krije da teži "gasnoj diversifikaciji" država Zapadnog Balkana kako bi se smanjila energetska zavisnost od Rusije. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Kako je ova američka zvaničnica istakla na nedavno održanom Kroacija forumu u Dubrovniku, SAD žele da pomognu u ostvarenju projekata koji bi jugoistok Evrope mogli da pretvore u "energetsku elektranu" za celu srednju Evropu.

Nulandova je postala poznata najširoj svetskoj javnosti po psovci "Je...š Evropsku uniju", koju je izrekla tokom privatnog razgovora sa američkim ambasadorom u Ukrajini, čiji snimak je februara 2014. postavljen na Jutjub. Ta izjava zaprepastila je evropske prestonice, naročito Berlin, o čemu govori i poruka nemačke kancelarke Angele Merkel da je navedena opaska "apsolutno neprihvatljiva". S druge strane, stručnjaci za spoljnu politiku u SAD nisu bili iznenađeni njenom retorikom, ističući da ona najčešće vrlo otvoreno kaže šta misli, što pojedini tumače i kao "drskost". Ilustracije radi, ugledni časopis Spoljna politika objavio je tekst pod naslovom "nediplomatska diplomatkinja".

Uprkos svemu, njene pregovaračke veštine niko ne osporava. Napredovala je u diplomatskoj službi bez obzira da li su na vlasti bili demokrate ili republikanci. Od 1993. do 1996. bila je šefica kabineta zamenika državnog sekretara Stroba Talbota, a kada se ekipa u Beloj kući promenila, postala je jedna od najvažnijih osoba u timu za nacionalnu bezbednost tadašnjeg potpredsednika države Dika Čejnija, u periodu od 2003. do 2005. Bila je i zamenica stalnog predstavnika SAD u NATO. Pre dve godine je izabrana za pomoćnicu državnog sekretara za Evropu i Evroaziju. Kažu da je od tada stalno na putovanjima i da mnogi od nje zaziru.

Rođena je 1961. godine kao Viktorija Džejn Nuland u Njujork. Otac joj je bio jedan od veoma uglednih američkih hirurga Šervin B. Nuland. Predavao je bioetiku, istoriju medicine i medicinu na Jejlu. Za razliku od oca, ona se jasno opredelila za društvene nauke. Diplomirala je rusku književnost, političke nauke i istoriju na Univerzitetu Braun. Udata je za Roberta Kagana, jednog od kreatora američke neokonzervativne politike. Imaju sina Dejvida i kćerku Elenu.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.