Izvor: Beta, 12.Nov.2009, 16:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otkrivena spomen ploča Ljubici Marić

BEOGRAD, 12. novembra 2009. (Beta) - Spomen ploča posvećena slavnoj srpskoj kompozitorki i slikarki Ljubici Marić otkrivena je u četvrtak u ulici Džordža Vašingtona u Beogradu, na zgradi u kojoj je živela od 1939. godine do smrti 2003. godine.

Bronzanu spomen ploču na fasadi zgrade u Džordža Vašingtona 36 otkrio je, u podne, akademik Dejan Despić, a dogadjaj je upriličen u sklopu obeležavanja stogodišnjice rodjenja Ljubice Marić.

"Živela je u ovoj kući, na poslednjem, petom spratu, u skromnom, nevelikom stanu. Došla je ovde sa majkom, kada je imala 30 godina, posle boravaka u Pragu, Berlinu, Strazburu i Zagrebu. Nije znala da će tu provesti 64 godine i dočekati kraj", rekao je Despić.

Spomen ploču sa likom umetnice napravio je Dragan Rajković, u ime Udruženja kompozitora Srbije i Grada Beograda. UNESKO je obeležavanje stogodišnjice rodjenja ove umetnice uvrstio u u ovogodišnji kalendar kulturnih dogadanja.

Nastavak na Beta...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otvoren beogradski sajam nameštaja

Izvor: NaDlanu.com, 12.Nov.2009

BEOGRAD, 12. novembra 2009. (Beta) - Srbija je u prvih devet meseci 2009. izvezla nameštaj u vrednosti od 95 miliona evra, a uvezla za 135 miliona evra, izjavio je u četvrtak srpski ministar ekonomije Mlađan Dinkić. Otvarajući Međunarodni sajam nameštaja, opreme i unutrašnje dekoracije u Beogradu,...

Nastavak na NaDlanu.com...

Potpisani sporazumi o borbi protiv trgovine ljudima

Izvor: NaDlanu.com, 12.Nov.2009

BEOGRAD, 12. novembra 2009. (Beta) - Više ministarstava Vlade Srbije danas je u Beogradu potpisalo sporazume o borbi protiv trgovine ljudima i obrazovanju saveta za sprečavanje ilegalnih migracija. Ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja...

Nastavak na NaDlanu.com...

Galeb grup dobitnik oskara kvaliteta 2009. godine

Izvor: NaDlanu.com, 13.Nov.2009, 13:15

BEOGRAD, 12. novembra 2009. (Beta) - Nagrade za poslovnu izvrsnost Srbije "Oskar kvaliteta" za 2009. godinu u kategoriji velikih i malih organizacija, u četvrtak su u Privrednoj komori Srbije uručene kompaniji "Galeb grup" iz Šapca i Institutu za medicinsku biohemiju iz Beograda. ..

Nastavak na NaDlanu.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Beta. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Beta. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.