Otkriven je; On je obelodanjivao tajne američke dokumente

Izvor: B92, 13.Apr.2023, 17:39

Otkriven je; On je obelodanjivao tajne američke dokumente

Čovek za koga se veruje da je otkrio tajne dokumente jeste ljubitelj oružja u svojim dvadesetim godinama, prema izveštaju Vašington posta.

SAD su pokrenule istragu nakon što su se poverljivi vojni podaci o Ukrajini i drugim saveznicima pojavili na internetu.

Američki list Vašington post objavio je u sredu vest da je čovek osumnjičen za curenje poverljivih američkih dokumenata "mladi, harizmatični entuzijasta za oružje" koji je radio u neimenovanoj vojnoj bazi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Publikacija je citirala kolege članove onlajn grupe za ćaskanje na platformi za trenutne poruke "Discord", sa kojima je muškarac navodno delio visoko poverljive dokumente.

Prema izveštaju, članovi grupe su rekli da se čovek zvao "OG" i da će redovno objavljivati dokumente o grupi. Među objavljenim dokumentima bili su i oni sa oznakom "NOFORN" za koje je Post izvestio da nije predviđeno da se dele sa stranim državljanima.

Izveštaj publikacije zasnovan je na intervjuima sa dva člana grupe koji su govorili pod uslovom da ostanu anonimni.

"Kada se ručno prikazivanje stotina poverljivih fajlova pokazalo previše zamornim, počeo je da postavlja stotine fotografija samih dokumenata“, objavio je Post.

Dokumenti navodno uključuju poverljive informacije o borbi Ukrajine protiv invazijskih ruskih snaga, kao i tajne procene američkih saveznika. Neke od najosetljivijih informacija navodno se odnose na vojne sposobnosti i nedostatke Ukrajine.

Curenje je dovelo do toga da Ministarstvo pravde otvori krivičnu istragu zbog obelodanjivanja dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Identifikovano lice osumnjičeno za odavanje tajnih informacija o Ukrajini

Izvor: Nezavisne Novine, 13.Apr.2023

VAŠINGTON - Prema izvještaju Vašington Posta, muškarac za kojeg se vjeruje da je odao tajne dokumente ljubitelj je oružja u svojim dvadesetima. SAD je pokrenuo istragu nakon što su tajni vojni podaci o Ukrajini i drugim saveznicima kružili internetom.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.