Izvor: NoviMagazin.rs, 16.Dec.2017, 00:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obijena brava iz Votergejta prodata za 62.500 dolara

Brava vrata prostorija Demokratske partije u zgradi Votergejt u Vašingtonu obijenih 1972. prodata je na aukciji za 62.500 dolara, saopštila je aukcijska kuća Nejt Sanders.

Ta lažna pljačka je pokrenula najveću aferu političke špijunaže i verovatno najveći politički skandal u istoriji SAD koji je doveo do pada predsednika Ričarda Niksona.

"Otkriće obijene brave i naknadno hapšenje pet provalnika >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << pokrenulo je lančanu reakciju koja je na kraju dovela do ostavke predsednika Ričarda Niksona", saopštila je aukcijska kuća, koja je procenila predmet na 50.000 dolara.

Običnu bravu - bronzani mehanizam težak dva kilograma - sačuvao je kao suvenir domar zgrade, i čuvao je skoro pola veka, nakon što je zamenjena posle provale.

Provala se odigrala u rano jutro 17. juna 1972. Dugačka istraga dvojice novinara Vašington posta, Karla Bernstajna i Boba Vudvorda, otkrila je da je ljude koji su uhapšeni s prislušnim uređajima poslala Niksonova republikanska administracija.

Zbog te operacije i pokušaja ometanja pravde njemu bliskih ljudi, Nikson je u leto 1974. nateran da podnese ostavku. On je do sada jedini predsednik SAD koji je to učinio.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Brava obijena u aferi Votergejt prodata za 62.500 dolara

Izvor: N1 televizija, 16.Dec.2017

Brava vrata prostorija Demokratske partije u zgradi Votergejt u Vašingtonu obijenih 1972. prodata je na aukciji za 62.500 dolara, saopštila je aukcijska kuća Nejt Sanders...Ta lažna pljačka je pokrenula najveću aferu političke špijunaže i verovatno najveći politički skandal u istoriji SAD...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.