Obeležen jubilej 100 godina od podizanja srpske zastave

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Jul.2018, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležen jubilej 100 godina od podizanja srpske zastave

U Kongresu SAD u Vašingtonu održana je svečanost povodom obeležavanja jubileja 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće u znak pijeteta za srpski doprinos i žrtve u Prvom svetskom ratu, a domaćin je bila predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

Svečanosti su prisustvovali i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić i brojni gosti iz političkog i javnog života.

"Danas se sećamo jedinstvenog događaja, kada >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se pre 100 godina srpska zastava zavijorila ispred Bele kuće. Takva počast odata je samo dva puta u istoriji Sjedinjenih Država - Srbiji i Francuskoj", naglasila je Brnabić u obraćanju.

Odnosi između Srbije i SAD pre sto godina bili su na vrhuncu, a verujem da zajedničkim radom ponovo možemo stići do istih visina, poručila je premijerka.

Na svečanosti povodom obeležavanja jubileja, zvanicama su se obratili i episkop istočno-američki Irinej, zamenica pomoćnika sekretara odbrane SAD Lora Kuper, šef Podkomiteta za evropsku i regionalnu bezbednosnu saradnju u Senatu Ron Džonson i kopredsedavajući srpskog kongresnog kokusa Ted Po.

Svečanosti je prisustvovala Mari Rojs, pomoćnik državnog sekretara za obrazovanje i kulturu.

Brnabić je iskoristila ovu priliku da kongresmenu Tedu Pou uruči odlikovanje za neumoran rad i doprinos u promovisanju prijateljstva između dva naroda i jačanje međusobnih veza.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ovlastio me je da vam uručim ovo odlikovanje. Ono simboliše zahvalnost Srbije i našeg naroda na svemu što ste učinili na jačanju naših odnosa. Kogresmene Po, hvala vam od srca. Neka živi prijateljstvo između SAD i Srbije", poručila je Brnabić.

Brnabić završava danas posetu Sjedinjenim Državama.

Premijerka će imati odvojene sastanke sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Podkomiteta za Evropu Senata, senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata i kongresmenom Stivom Stiversom, narednim predsedavajućim Srpskog kokusa, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima. Brnabić će posetu završiti učešćem na okruglom stolu u organizaciji Međunarodnog republikanskog instituta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvijanović: Srbi žele da grade bolje odnose sa Amerikom

Izvor: RTS, 26.Jul.2018

Predsednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, koja boravi u višednevnoj poseti SAD, prisustvovala je svečanosti u Kongresu SAD, u Vašingtonu, povodom obeležavanja jubileja stotinu godina podizanja srpske zastave ispred Bele kuće. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.