Obama u „Hej-Adamsu“

Izvor: Glas javnosti, 06.Jan.2009, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama u „Hej-Adamsu“

Izabrani predsednik SAD Barak Obama sa suprugom Mišel i ćerkama Malijom i Sašom nastanio se u nedelju „na dva koraka“ od Bele kuće, u vašingtonski hotel „Hej-Adams“. Za preseljenje iz Čikaga u prestonicu, gde će 20. januara biti ceremonija njegove inauguracije, Obama je prvi put koristio avion oružanih snaga SAD „boing 757-200“ iz predsedničkog arsenala. Avion je sleteo u vojnu bazu „Endrjus“ kod Vašingtona, odakle se pod pratnjom dovezao u grad. „Bilo mi je prilično >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << teško da napustim svoj dom“ (u državi Ilinois), bile su reči kojima se Obama poverio novinarima.

Obamina porodica stigla je u subotu uveče. Ćerke Malija i Saša juče su pošle u svoju novu školu, ekskluzivnu „Sajdvel skul“ u koju je išla i ćerka Bila Klintona Čelsi i ćerke predsednika Ričarda Niksona.

Ekskluzivni hotel „Hej-Adams“ odjednom je dospeo u centar medijske pažnje. Na kom se spratu smestio izabrani predsednik SAD? Informacija te vrste je intrigantna, ako se zna da ne bi bilo zgodno da je na četvrtom. Evo i zašto: na tom spratu se, kažu, javlja duh Kler Adams - supruge američkog pisca Henrija Adamsa. Upravo taj podatak bio je, naravno, interesantan za svetske medije.

Henri Adams je unuk predsednika SAD Džona Kvinsija Adamsa i praunuk predsednika SAD Džona Adamsa. „Kler Adams je bolovala od depresije. Ubila se ovde, popivši flašicu cijankalija 1885. godine“, kaže upućeni vašingtonski istoričar Ričard Zelinski. Prema njegovim rečima, mnogi gosti hotela tvrde, da su osetili prisustvo duhova. „Neki ljudi koji su dolazili u ovaj hotel, osećali su duboku depresiju - onakvu kakvu je osećala sama Kler“, rekao je istoričar.

Hotel Hej-Adams podignut je 1928. godine na mestu gde su se nalazile kuće pisca Henrija Adamsa i diplomate Džona Heja, koji je bio pomoćnik predsednika SAD Abrahama Linkolna, a zatim je bio državni sekretar SAD.

GOVORI

Govor za svoju inauguraciju američki predsednici su retko pripremali sami. Džordžu Vašingtonu je pomogao njegov bliski saradnik Aleksandar Hamilton. Linkoln i Ruzvelt su bili izuzeci. Upravo njihovi govori i reč predsednika Kenedija smatraju se obrascima za ugledanje. Govor Linkolna se odlikovao velelepnim stilom. Ruzveltov govor pamti se po ubacivanju pošalica. Kenedi je oduševio prisutne svojim nastupom: uprkos ljutom mrazu, on je skinuo kaput da mu ne smeta za gestikulacije. Po čemu će biti upamćen Barak Obama?

Zanimljivost :

Koliko je Bus i sve ono sto njegova administracija predstavlja rasista i segregacionista, pokazuje podatak da je odbio da oslobodi zdanje Bler pre 15. januara pod izgovorom da je vec "rezervisano"!

Ko ima prednost u odnosu na buduceg predsednika drzave?

Niko!

Ali ovo je bio nacin da se crni predsednik ponizi i da mu se stavi do znanja da je svaki beli prijatelj Dz.Busa i Bele Kuce vazniji od afro-amerikanca!

Nastavak na Glas javnosti...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama se preselio u Vašington

Izvor: Mondo, 05.Jan.2009, 14:37

Novoizabrani američki predsednik Barak Obama i njegova porodica preselili su se i zvanično iz Čikaga u Vašington uoči inauguracije 20. januara, kada će Obama preuzeti dužnost od dosadašnjeg predsednka Džordža Buša.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.