Obama - Romni i dalje tesno

Izvor: B92, 15.Okt.2012, 14:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obama - Romni i dalje tesno

Vašington -- Tri nedelje uoči izbora u SAD, trka između Baraka Obame i Mita Romnija je i dalje tesna, mada Obama ima neznatnu prednost, pokazuju najnovije ankete.

Prema anketi Ej-Bi?Si njuza i "Vašington posta" (ABC Nes/Washington Post) Obama bi pobedio sa 49 odsto glasova prema 46 odsto za Romnija, što je razlika manja od margine greške ankete.

Obama je, međutim, i dalje u prednosti sa 51 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema 46 odsto u devet ključnih država - Koloradu, Floridi, Ajovi, Nevadi, Nju Hempširu, Severnoj Karolini, Ohaju, Virdžiniji i Viskonsinu.

Raspoloženje birača malo se poboljšalo, mada su oni i dalje zabrinuti. Prema anketi, samo 42 odsto upisanih birača ocenjuje da zemlja ide u dobrom pravcu.

Dobra vest za Obamu je da je taj procenat za 13 procentnih poena viši nego što je bio u avgustu i na nivou je da bi sadašnji stanovnik Bele kuće mogao da bude ponovo izabran.

Nijedan od kandidata nije uspeo da ubedi birače da je njegov ekonomski program uspešan, navodi se u istraživanju. Samo 51 odsto potencijalnih glasača verjuje da će Romni poboljšati ekonomsku situaciju, prema 48 odsto za Obamu.

Republikanski kandidat ima problema kada je reč o socijalnoj pripadnosti. Pedeset sedam odsto ispitanika smatra da će Romnijeva politika biti naklonjenija bogatima nego srednjoj klasi, a 68 odsto misli da će Obamina politika biti naklonjenija ovim drugim.

Rasni faktor će takođe odigrati određenu ulogu. Obama ima 11 procetnih poena manje među belim glasačima, ali je favorit za 78 odsto birača drugih rasa.

Anketa je obavljena na 1.252 punoletna ispitanika, uključujući 1.063 upisana birača i 923 potencijalna birača, između 10. i 13. oktobra, sa marginom greške od tri i po procentna poena.

Druga televizijska debata predsedničkih kandidata u SAD održava se u utorak, a veći pritisak da ostavi što bolji utisak imaće aktuelni predsednik Barak Obama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obama u blagoj prednosti u odnosu na Romnija

Izvor: Nezavisne Novine, 15.Okt.2012

VAŠINGTON - Američkog predsjednika Baraka Obamu, tri nedjelje pred izbore, podržava tri odsto više potencijalnih birača nego njegovog protivkandidata, republikanca Mita Romnija, pokazuje anketa koju su sproveli "Ej-Bi-Si Njuz" i "Vašington post".

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.