ODLUČENO JE: Mirovni pregovori u Vašingtonu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 30.Apr.2023, 12:28

ODLUČENO JE: Mirovni pregovori u Vašingtonu?

Planinski region je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali uglavnom je naseljen etničkim Jermenima.

Jermenija i Azerbejdžan održaće novu rundu razgovora u Vašingtonu u nedelju kako bi pokušali da normalizuju odnose, rekao je portparol ministarstva Jermenije.

Tenzije između dve zemlje ponovo rastu oko spornog regiona Nagorno-Karabaha, gde su raspoređene ruske mirovne snage 2020. da okončaju rat, drugog zbog kojeg su se Jermenija i Azerbejdžan >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << borile oko enklave od raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

- Ministar spoljnih poslova Jermenije Ararat Mirzojan od 30. aprila boraviće u radnoj poseti Vašingtonu. Predviđena je sledeća runda razgovora o sporazumu o normalizaciji odnosa između Jermenije i Azerbejdžana - rekla je portparolka Ani Badaljan na zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Azerbejdžan nije odmah potvrdio sastanak.

Uprkos godinama pokušaja da posreduju između njih, Jermenija i Azerbejdžan tek treba da postignu mirovni sporazum koji bi rešio otvorena pitanja kao što su demarkacija granice i povratak zatvorenika.

Azerbejdžan je prošle nedelje postavio novi kontrolni punkt na putu za Karabah, koridor Lačin, što je potez koji je Jermenija nazvala flagrantnim kršenjem primirja iz 2020.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.