OBRT U VAŠINGTONU! Amerika predložila rezoluciju, traže OBUSTAVLJANJE OFANZIVE! To bi moglo imati OZBILJNE POSLEDICE...

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Feb.2024, 15:21

OBRT U VAŠINGTONU! Amerika predložila rezoluciju, traže OBUSTAVLJANJE OFANZIVE! To bi moglo imati OZBILJNE POSLEDICE...

Okreće li Amerika leđa svom velikom savezniku

Sjedinjene Američke Države (SAD) predložile su donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom bi se istakla podrška (tog tela) za privremeni prekid vatre u Gazi što pre, sudeći po tekstu u koji je Rojters danas imao uvid.

U nacrtu američke rezolucije takođe se navodi da bi „pod trenutnim uslovima velika kopnena ofanziva na Rafu dovela do daljeg povređivanja civila i njihovog daljeg raseljavanja, uključujući >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << potencijalno i u susedne zemlje“.

SAD su tokom vikenda saopštile da će staviti veto na rezoluciju koju je predložio Alžir.

- Mi smo više puta izrazili tu zabrinutost našim kolegama u Savetu. Iz tog razloga SAD ne podržava akciju o tom nacrtu rezolucije. Ako se bude glasalo kako je u nacrtu neće biti usvojena - rekla je američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild.

Izraelski mediji komentarišu da se Vašington protivio rečima prekid vatre u svakoj akciji UN u ratu Izraela i Hamasa, ali novi suparnički nacrt rezolucije je odraz onoga što je predsednik SAD Džozef Bajden rekao u telefonskom razgovoru sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom.

U nacrtu se ocenjuje da bi ofanziva na Rafu „imala ozbiljne posledice na regionalni mir i bezbednost i da takva velika kopnena ofanziva ne bi trebalo da se izvede u trenutnim uslovima“.

Ostalo je nejasno kada i da li će o tom nacrtu glasati 15 članova Saveta bezbednosti UN, mada je ranije rečeno da bi se o dokumentu koji je predložio Alžir moglo glasati sutra.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.