Nezaposleni će prirediti „evropsko proleće“?

Izvor: Vostok.rs, 30.Jan.2013, 18:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nezaposleni će prirediti „evropsko proleće“?

30.01.2013. -

Pošto nisu u stanju da reše problem nezaposlenosti, evropske vlade veoma rizikuju, smatra vašingtonski Centar za ekonomska i politička istraživanja.

Eksperti Centra sproveli su specijalno istraživanje o tome kakva je zavisnost između smanjenja državnih troškova u nacionalnim budžetima i rasta političke nestabilnosti. Po podacima Centra za ekonomska i politička istraživanja, smanjenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << državnih troškova za 3% unutrašnjeg bruto proizvoda godišnje dovoljno je da zemlju zapljusne talas antivladinih demonstracija. A odgovarajuće smanjenje za 5% unutašnjeg bruto proizvoda znači da vlada treba da bude spremna na masovne nerede. Niz eksperata u vezi sa tim već je uveo u promet termin Evropsko proleće – po analogiji sa sličnim događajima u zemljama Severne Afrike i Bliskog Istoka, poznatim pod nazivom Arapsko proloće.

Prema referatu zvanične statističke agencije EU Eurostat, trenutno u 15 zemalja članica EU od 27 nivo nezaposlenosti premađuje odgovarajuće pokazatelje SAD. Lideri na tom spisku su Grčka (25,4%) i Španija (26,2%), gde je dati pokazatelj izjednačen sa onim koji su bili u SAD u jeku Velike depresije 30-ih godina. Nivo nezaposlenosti od 10% radno sposobnog stanovništva premašen je i u Francuskoj (10,7%), Italiji (11,1%), Irskoj (14,7%), Portugaliji (16,3%). Ako se uzmu odgovarajući pokazatelji za lic amlađa od 25 godina, onda je u ovoj kategoriji nivo nezaposlenosti u4 zemlje – Italiji, Portugaliji, Španiji i Grčkoj već premašio indikativan za eksperte nivo od 30%. Ministar finansija Španije Luid de Gindos navodi još manje prijatne cifre.

Pokazatelj nezaposlenosti među aktivnim stanovništvom od 26% u velikoj meri je posledica toga što kod nas nezaposlenost među omladinom čini 55%. I u tome se sastoji glavna zabrinutost vlade. I sve što čini vlada, sva njegova ekonomska politika, poreska kosnolidacija, oporavak bankarskog sektora, sama reforma zapošljavanja i strukturne promene, sve to ima jedan cilj: smanjiti nivo nezaposlenosti u prvom redu među mladima.

Ali ne može se reći da strukture EU u punoj meri pomažu da se reši ovaj problem. U razgovoru za Glas Rusije šef katedere za evropske integracije MGIMO MSP Rusije Nikolaj Kavešnikov ističe da je zaista odgovornost pre svega na nacionalnim vladama, mada rešenja EU kao kolektivnog razuma ne olakšavaju život njenim članovima.

- Problem nezaposlenosti nije problem EU kao organizacije. U datoj sferi EU je aktivna samo kao neki pomoćni instrument. Uglavnom sve što ona čini je realizacija ograničenih po obimu programa prekvalifikovanja omladine – i ne više od toga. Veći deo odgovornosti za borbu protiv nezaposlenosti leži na nacionalnim vladama. Druga je stvar što se smanjenje državnih troškova dešava u mnogome na zahtev Brisela. Ipak odgovarajuće odluke utvrđuju se ipak na nacionalnom nivou, i vlade snose za njih principijalnu odgovornost.

Vodeći svetski ekonomisti smatraju da evropske zemlje ne treba da se bave samo budžetskom štednjom kako bi izbegle socijalne potrese. Nastala situacija zahteva od evropskih političara izradu novih antikriznih mehanizama koji se neće svoditi isključivo na mere stroge budžetske štednje.

Petar Iskenderov,

Izvor: Glas Rusije, foto: EPA    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.