Netanjahu zatražio da se Tramp drži saudijskog prestolonaslednika

Izvor: NoviMagazin.rs, 01.Nov.2018, 21:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Netanjahu zatražio da se Tramp drži saudijskog prestolonaslednika

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu zatražio je od visokih zvaničnika u Beloj kući da nastave da podržavaju saudijskog prestolonaslednika Muhameda bin Salmana nakon ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija, piše danas Vašington post.

Pozivajući se na američke zvaničnike, list navodi da je Netanjahu opisao prestolonaslednika kao "strateškog saveznika" na Bliskom istoku. Sličnu poruku preneo je Beloj kući i predsednik Egipta Abdel Fatah el Sisi.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Netanjahu je nedavno posetio Oman i to je bila prva poseta izraelskog premijera toj zemlji Zaliva posle 20 godina, što se smatra znakom otopljenja veza između Izraela i arapskih monarhija u tom području.

Uz to je bilo više izveštaja u poslednjim mesecima o povećanoj izraelsko-saudijskoj bezbednosnoj saradnji.

Saudijska Arabija i Bin Salman našli su se na udaru kritika zbog odugovlačenja istrage Kašogijevog nestanka i smrti.

Osim toga kraljevina je nekoliko puta izmenila svoj izveštaj o tome od kada je prvi put objavljeno u javnosti, prenose izraelski mediji.

U sredu je grupa senatora iz Republikanske stranke apelovala na predsednika SAD Donalda Trampa da suspenduje pregovore sa Saudijskom Arabijom o potencijalno unosnom sporazumu o atomskoj energiji zbog ubistva.

Takođe je glavni užilac u Istanbulu rekao da je Kašogi zadavljen čim je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat i da je ubistvo unapred bilo planirao, te da mu je telo raskomadano.

U saopštenju je takođe navedeno da nije bilo konkretnih razultata u razgovorima tužioca Irfana Fidana u Istanbulu ove nedelje sa saudijskim tužiocem Saudom el Modžebom.

Vašington post piše da je saudijski prestolonaslednik, poznat i po inicijalima MBS, opisao novinara Kašogija kao opasnog islamistu pre njegovog nestanka u telefonskom razgovoru sa Trampovim zetom i visokim savetnikom Džaredom Kušnerom i savetnikom za nacionalnu bezbednost Džonom Boltonom.

List piše i da su Netanjahu i Sisi stali u odbranu prestolonaslednika,izrazivši mu podršku.

Izrael, Egpiat i Ujedinjeni Arapski Emirati su ujedinjeni u podršci Trampovoj administraciji da izvrši pritisak na Iran i izdejstvuje bliskoistočni sporazum između Izraela i Palestinaca.

Drugi američki saveznici Nemačka, Velika Britanija i Francuska su izrazili ozbiljnu zabrinutost za ubistvo novinara koji je pisao kritičke članke o saudijskom rukovodstvu za Vašington post.

I dok se drugi zvaničnici zalažu za oštriji odgovor, Kušner je naglasio važnost američko-saudijskog savezništva u regionu, rekli su ljudi koji su upoznati s razgovorima.

U Stejt departmentu i Pentagonu je rečeno da se razmatraju opcije uključujući okončanje blokade Katara i rata u Jemenu koje predvodi Saudijska Arabija.

Kušner je mesecima tvrdio privatno da će prestolonaslednik biti ključan za usvajanje za bliskoistočnog mirovnog plana Bele kuće i da će s njegovim blagoslovom većina arapskog sveta slediti taj potez.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.