Nebo se zatvorilo: Ležeći tornado lebdi nad Amerikom

Izvor: Blic, 18.Sep.2013, 18:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nebo se zatvorilo: "Ležeći tornado" lebdi nad Amerikom

Građani Vašingtona juče su krivili vratove da bolje vide neobičnu nebesku pojavu - oblak formiran kao veliki rotirajući stub, odnosno kao ležeći tornado.

Ovaj neobični meteorološki fenomen, poznat kao kotrljajući oblak, protezao se duž neba nad horizontom oko 7.30 sati, a dok je lagano plovio nebom iznad regiona mnogi su ga fotografisali i te slike delili na Tviteru i Fejsbuku.

Prizor je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << toliko neobičan, da su ga čak i iskusni meteorolozi iz Nacionalne meteorološke službe Severne Virdžinije fotografisali iznad svojih objekata.

Prema pisanju “Vašington posta”, ovaj retki tip oblaka izazivan je promenom temperature i vetrom koji oblak “smotava” u tako neobičan oblik. Mada deluje zloslutno, ovakva formacija ne najavljuje ništa gore od nekoliko pljuskova.

Trippy barrel cloud rolling over Springfield right now. cc: @capitalweather pic.twitter.com/EuW6vEKqCW

— Chase Tralka (@ChasePSU) September 16, 2013

“Hladan vazduh koji tone čini da se topao, vlažan vazduh sa površine planete podiže na veću visinu, gde se vlaga kondenzuje u vidu oblaka. Olujni vetrovi kotrljaju oblak paralelno sa horizontom i na taj način stvaraju efekat koji mnogo podseća na horizontalni tornado”, pišei naučni časopis “Lajv sajens”.

VIDEO > Neverovatan fenomen kotrljajućih oblaka:

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.