Izvor: Radio 021, 05.Maj.2019, 09:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Naučnici dokazali: Povećanje minimalca smanjuje broj samoubistava

Američki istraživači smatraju da su na tragu jednostavnog rešenja velikog problema. Naime, presek kretanja minimalne plate i broja samoubistava pokazuje da države koje povećavaju minimalnu platu registruju smanjenje broja samoubistava, prenosi Vašington post.

Povećavanje minimalne plate i spuštanje poreza za osetljive kategorije za svega 10 odsto može sprečiti i do 1.230 samoubistava godišnje, zaključak je istraživačkog rada objavljenog na ime Nacionalnog biroa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << za ekonomska istraživanja.

Spuštanje poreza, odnosno subvencionisanje dela poreza za siromašne porodice sa decom, pored povećanja minimalne plate, značajno utiče na živote najugroženijih Amerikanaca.

Kako se navodi, ta dva faktora pomažu manje obrazovanim i malo plaćenim radnicima koji spadaju u rizičnu grupu osoba kada je u pitanju oduzimanje vlastitog života usled neimaštine.

Analiza kretanja minimalnih plata obuhvatila je period od 1999. do 2015. godine, a sproveli su je, među ostalima, ekonomisti sa Berklija Ana Godej i Majkl Rajh i stručnjaci za javno zdravstvo Vilijam Dau i Kristofer Luvenstin.

Smrt iz očaja ili "Deaths of despair", termin je koji su kreirali ekonomisti En Kejs i Angus Diton sa Univerziteta u Prinstonu, a odnosi se na smrtne slučajeve, često samoubistva sredovečnih muškaraca.

Kako bi evaluirao odnos promene minimalca i broja samoubistava, stručnjaci sa Berklija su identifikovali savezne države koje su podigle minimalce od 1999. do 2015. godine, kao i one države koje to nisu učinile. Pokazalo se da broj smrti usled predoziranja drogom ne varira vezano za trenutak podizanja minimalca. S druge strane, broj smrtnih slučajeva koji nemaju veze sa drogom drastično je promenjen nakon implementacije odluke o povećanju minimalnih plata.

Povećanje subvencija na porez od 10 odsto smanjio je broj samoubistava (nevezanih za zavisnost i droge) za 5,5 odsto. Povećanje minimalca za 10 odsto smanjio je broj samoubistava (nevezanih za zavisnost i droge) za 3,6 odsto.

"Kada se implementiraju spomenute politike, broj samoubistava brzo pada", zaključak je istraživača.

Takođe, povećanje minimalca odmah utiče na pad broja samoubistava, dok subvencije poreza rezultate donose sa zakašnjenjem tek sledeće godine s obzirom da poreskoj politici treba više vremena za efekat na terenu.

Efekat najviše ima uticaja na mlade muškarce, s obzirom da oni najčešće rade slabo plaćene poslove.

Autor: Klix.ba

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.