Napadi na američke snage izazvali talas američkih vazdušnih napada na Bliskom istoku

Izvor: VOA, 16.Feb.2024, 17:10

Napadi na američke snage izazvali talas američkih vazdušnih napada na Bliskom istoku

VAŠINGTON — Bombarderi B-1 odleteli su nedavno iz Sjedinjenih Država da napadnu 85 meta iranskih ekstremista u Iraku i Siriji, kao odgovor na ubistvo troje američkih vojnika prošle nedelje. Portparol Pentagona Pet Rajder istakao je da odgovor SAD nije završen: “Ponavljam, neću da nagađam ili raspravljam šta bi to moglo da bude, osim da ćemo to obavliti u vreme i na mestu koje mi izaberemo.” Dan kasnije, SAD i Velika Britanija napale su 36 meta Huti ekstremista u Jemenu. Ali, izgleda da iranski predstavnici u Iraku, Siriji i Jemenu nisu shvatili poruku. Oni su napali SAD i partnerske snage u Siriji najmanje još tri puta. U Napadu u blizini Zelenog sela u kojem se nalazi misija podrške, poginulo je šest pripadnika partnerskih Sirijskih demokratskih snaga. Sjedinjene Države su takođe uništile dodatni broj protivbrodskih projektila u područjima Jemena pod kontrolom Huta koji su bili spremni za lansiranje na međunarodne brodove nakon američkih i britanskih napada. “Mi nismo u ratu sa Hutima. Ne želimo da idemo u rat sa Hutima. Ali ako nastave sa napadima, mi ćemo nastaviti da im uništavamo i umanjujemo kapacitete", kaže Rajder. Pored napada Huta, SAD se sada suočavaju i sa kritikama iračkih zvaničnika koji nisu bili obavešteni pre napada, i koji kažu da su civili ubijeni tokom američkih vazdušnih udara na iračkoj teritoriji. Portparol Državnog sekretarijata Vedant Patel, rekao je da je “Irak, kao i svaka druga zemlja u regionu, razumeo je da će biti odgovora nakon smrti naših vojnika. Što se tiče tog konkretnog napada u petak, nije bilo obaveštenja. Obavestili smo Iračane odmah nakon napada.” Pentagon kaže da još uvek procenjuje gubitke posle svojih vojnih napada tokom vikenda. Od sredine oktobra, američke snage napadnute su 170 puta u Iraku, Siriji i Jordanu, dok su Huti u Jemenu napali međunarodne brodove u Crvenom moru i Adenskom zalivu više od 30 puta.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Huti nastavljaju da napadaju mete u Crvenom moru

Izvor: VOA, 16.Feb.2024

Ekstremisti koje podržava Iran na Bliskom istoku nisu bili obeshrabreni američkim napadima u Iraku, Siriji i Jemenu. Još tri napada u Siriji primorala su SAD da izvedu najmanje dva vazdušna udara u Jemenu.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.