Najskuplji zakup konzulata u Diseldorfu

Izvor: Blic, 13.Feb.2010, 21:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Najskuplji zakup konzulata u Diseldorfu

Najveći zakup koji Srbija plaća za neki diplomatski objekat u svetu iznosi 12.500 evra, koliko se iz budžeta mesečno izdvaja za konzulat u Diseldorfu. Na drugom mestu je renta od 11.089 evra za generalni konzulat i rezidenciju u Frankfurtu, a na trećem zakup za ambasadu u Vašingtonu za koju izdvajamo 10.666 evra mesečno, ekskluzivno saznaje “Blic nedelje” u Ministarstvu spoljnih poslova.

Stan Zorice >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Tomić u Parizu plaćamo 7.000 evra mesečno

Slučaj Zorice Tomić, srpske ambasadorke pri Unesku, za čiji se stan u Parizu iz budžeta mesečno izdvaja 7.000 evra, otvorio je pitanja troškova koje država snosi za iznajmljivanje diplomatskih objekata u svetu.

Stan Zorice Tomić u Parizu, koji služi i kao rezidencija, nalazi se na 18. mestu liste najskupljih diplomatskih objekata, a osim stana ambasadora u Vašingtonu koji takođe služi i kao rezidencija, jedini je stambeni objekat na listi najskupljih. Iznajmljivanje stana-rezidencije za ambasadora u Vašingtonu plaćamo 8.000 evra mesečno. Osim ova dva stana, na listi se nalaze isključivo ambasade i rezidencije, između ostalog, u Pekingu, Briselu, Beču, Kijevu, Istanbulu i zemljama regiona. Za ambasadu u Sarajevu, čiji je zakup među jeftinijima na ovoj listi, plaćamo mesečno 6.000 evra.

Za sve diplomatske objekte koji se nalaze na listi najskupljih, Srbija godišnje izdvoji oko dva miliona evra (2.036.464 evra).

Ugovori o zakupu diplomatskih objekata zaključuju se po tržišnim uslovima i na njima uglavnom ne radi ministar Vuk Jeremić. Ovim poslom bavi se generalni sekretarijat Ministarstva spoljnih poslova. Šanse za raskid ugovora su male i neisplative, jer se za to plaćaju veliki penali. Čak i da u Ministarstvu utvrde da je stan Tomićeve preplaćen, biće veoma teško ispraviti grešku jer su stanodavci obezbeđeni ugovorom.

Upravo zato, kako su objasnili u Ministarstvu, nije moguće raskinuti ugovor za stan u kome boravi Zorica Tomić.

Inače, informacija o visokoj ceni zakupnine tog stana izazvala je šok u javnosti jer su cene zakupa stanova u centralnim delovima glavnog grada Francuske znatno manje. Prema informacijama sa francuskih sajtova za izdavanje nekretnina, cene se kreću od 1.800 do 5.000 evra, a tek poneki stan košta 7.000 evra. Osim toga, Srbija u Parizu, na prestižnoj lokaciji, u blizini Ajfelovog tornja, ima zgradu Srpskog kulturnog centra, koja spada u veoma atraktivne objekte, o čemu svedoči i činjenica da je francuska televizija tu snimala film o predsedniku Miteranu. Zašto ovaj objekat, koji se tek sporadično koristi, nije mogao da posluži za prijeme, a da se za ambasadorku Tomić iznajmi jeftiniji stan za boravak, ostaje pod znakom pitanja.

Animozitet prema slučaju Tomićeve izaziva i činjenica da je prethodni ambasador Srbije pri Unesku, pokojni Dragoljub Najman, posao ambasadora obavljao s velikim uspehom i sasvim besplatno. On je, naime, kao rezidenciju koristio sopstveni stan u Parizu, a za svoje usluge nije primao platu jer je bio korisnik penzije Uneska. Zahvaljujući Najmanu i njegovim profesionalnim vezama, Srbiju je pre nekoliko godina posetila visoka delegacija Uneska. Rezultat ove posete bilo je proglašavanje kosovskih spomenika kulturnom baštinom i njihovo stavljanje pod zaštitu Uneska. S druge strane, nije poznato da je Nacionalna kancelarija za saradnju s Uneskom, na čijem je čelu Tomićeva bila dve godine, kandidovala ijedno kulturno dobro za upis na Listu svetske baštine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.