Izvor: Nezavisne Novine, 30.Jan.2018, 13:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na američkoj "crnoj listi" i mrtvi ljudi, oko 200 osoba i organizacija sa Balkana

VAŠINGTON - Iako "osvježen" 26. januara, popis osoba i organizacija koje su pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država, ne može se reći da je detaljno pregledan i "uređen", jer se na njemu i dalje nalaze osobe koje više nisu žive.

Tako su se na američkoj "crnoj listi" našla imena bivšeg, odavno preminulog, predsjednika Srbije Slobodana Miloševića, ali i Gorana Hadžića koji je umro 2016. godine.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << />
Ono što je posebno zanimljivo jeste podatak da za Slobodana Miloševića piše da je još uvijek optuženik u pritvoru Haškog tribunala.

Na listi, koja je objavljena na 1.085 strana, nalazi se oko 200 osoba i organizacija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Kosova i iz Makedonije.

Među osobama kojima je zamrznuta sva eventualna imovina na teritoriji SAD-a i ujedno zabranjeno putovanje u tu zemlju su gotovo svi ratni zločinci s područja bivše Jugoslavije, poput Veselina Šljivančanina, Vojislava Šešelja, Ratka Mladića, Biljane Plavšić, Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića, ali i većina članova Karadžićeve uže porodice, uključujući njegovu kćerku Sonju koja trenutačno obavlja funkciju potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske.

Na neslavnoj listi i dalje su imena Hrvata osuđenih za ratne zločine poput Darija Kordića, Mladena Naletilića Tute, Vinka Martinovića Štele, Marija Čerkeza, Ante Furundžije...

Na popisu je i Valentin Ćorić, jedan od šest bivših funkcionera Herceg-Bosne osuđenih pred haškim tribunalom u novembru prošle godine, ali tamo nema imena drugih iz te grupe poput Jadranka Prlića ili Milivoja Petkovića.

Uz Rojsa i Soptu koji po kriterijima američkih vlasti spadaju u neku drugu kategoriju, tu je i bivši član Predsjedništva BiH Ante Jelavić, za kojim traga bosanskohercegovačko pravosuđe.

Poznatija bošnjačka imena s američke "crne liste" su ona ratnog načelnika Glavnog štaba Armije BiH Envera Hadžihasanovića, nekadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Republike BiH Bakira Alispahića, koji je smijenjen još 1996. godine zbog veza s Iranom, te Senada Šahinpašića Šaje.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje se nalazi na listi.

Među imenima Albanaca izdvaja se ono Fatmira Ljimaja, aktuelnog zamjenika predsjednika vlade Kosova, prenosi "Index.hr".

Među organizacijama koje su pod sankcijama američke vlade su i dalje Srpska demokratska stranka (SDS) koja je dio vladajuće većine u BiH, te Ravnogorski pokret.

Kompletnu listu možete pogledati na OVOM LINKU.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Dodik i dalje na američkoj “crnoj listi”

Izvor: SandzakPress.net, 30.Jan.2018

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i dalje je na “crnoj listi” Sjedinjenih Američkih Država. Naime, Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država, odnosno Ured za kontrolu stranih sredstava objavio je konsolidiranu listu osoba pod sankcijama ove države.  Riječ je o tehničkom...

Nastavak na SandzakPress.net...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.