NOVO STECIŠTE SAVREMENIH IT TEHNOLOGIJA: Otvoreni Balkan” i Srpska Atina, privlače brojne investitore

Izvor: SrbijaDanas.com, 17.Jun.2023, 14:45

NOVO STECIŠTE SAVREMENIH IT TEHNOLOGIJA: "Otvoreni Balkan” i Srpska Atina, privlače brojne investitore

U svetlu novih okolnosti i tenzija u južnoj srpskoj pokrajini, poslednjih nedelja svedoci smo malo drugačijih tonova zvaničnog Vašingtona prema Srbiji.

U sukobu koji traje više od godinu dana na istoku Evrope, Srbija se nalazi između "čekića i nakovanja".

 Kao i svaka država koja želi da vodi samostalnu i suverenu politiku, pritisnuta je i od Zapada i od Istoka da stane na nečiju stranu, konstratuje u svom tekstu prof. dr Rastislav Stojsavljević.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << />
Zbog geopolitičkih pritisaka, ekonomska situacija je ugrožena. Mnogo je teže naći nove strane investicije i ostati privlačan za potencijalne nove investitore. Sjedinjene Američke Države, kao ekonomski gigant imaju svoje interese na Balkanu. Ulaganje kapitala donosi dobiti i njima i državi u koju ulažu. Politička inicijativa predsednika Srbije Aleksandra Vučića za stvaranjem "Otvorenog Balkana" stavlja Srbiju na lidersko mesto u regionu i još privlačnijom za strane (američke) investicije.

Novi Sad je grad sa narastajućom industrijom. Kao posledica toga možemo svakodnevno videti povećavanje broja stanovnika, firmi, prometa i usluga. Srpska Atina je lider informatičkog sektora, ne samo u Srbiji, već i regionu. Zahvaljujući bivšem gradonačelniku Novog Sada, a sadašnjem ministru odbrane Milošu Vučeviću, informatički sektor je podignut na najviši nivo, a grad je prepoznat po ovoj vrsti industrije širom sveta.

Jedne od poslednjih najava američkog ambasadroa u Srbiji Kristofera Hila su veće investicije američkog kapitala u našoj zemlji. U jeku regionalnih problema Srbija se prepoznaje kao pouzdan partner i postoji razumevanje za njen stav sa američke strane. Investicije ovako snažnog kapitala su uvek dugoročne. Samim tim, Srbija nastavlja da gradi svoje mesto u regionu. Nove američke investicije u Novom Sadu, ali i čitavoj Srbiji ohrabruju. Srbija ima resurse i proizvod koji može da ponudi svetu. Sjedinjene Američke Države imaju kapital koji to može da pomogne. Uz ekonomsku saradnju gradi se i put ka geopolitičkom razumevanju.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.