NOVE SANKCIJE RUSIJI: Skoro 70 kompanija na udaru Vašingtona

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Maj.2023, 16:47

NOVE SANKCIJE RUSIJI: Skoro 70 kompanija na udaru Vašingtona

Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije i izvozna ograničenja protiv 71. kompanije iz Rusije, Kirgizije i Jermenije, saopštilo je Ministarstvo trgovine.

Na listi su se našle po jedna kompanija iz Jermenije i Kirgistana, sve ostale kompanije su ruske.

U dokumentu resora navodi se da te kompanije, prema odluci američke Vlade deluju protivno interesima nacionalne bezbednosti i spoljne politike SAD.

Na spisku ruskih kompanija na koje se >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << sankcije odnose su Državni naučni centar Rusije, Federalno državno jedinstveno preduzeće "Centralni istraživački institut za hemiju i mehaniku", preduzeća za izgradnju i remont brodova, preduzeća za proizvodnju aviona, preduzeća za mašinogradnju, uključujući kompaniju za proizvodnju automobila u Brjansku i drugi.

SAD su istakle da je osnov za uvođenje ograničenja tim kompanijama "podrška vojnoj industriji Rusije".

Pod sankcije su potpale i kompanije koje posluju u okviru vojne industrije: JAD "Kurganmašinzavod" i "Promtehnologija".

Ministarstvo trgovine SAD takođe je uvelo izvozna ograničenja u vezi sa radom Rusije i Belorusije u na proizvodnji nafte u dubokom moru na arktičkom šelfu.

"Prijave za izvoz, reeksport ili transfer bilo kakve opreme, koja je direktno ili indirektno potrebna za proizvodnju nafte u dubokim morima i na arktičkom šelfu nafte ili gasa, a koje zahtevaju dozvolu, biće razmatrane iz ugla odbijanja", navodi se u dokumentu objavljenom u federalnom registru.

U dokumentu američkog resora precizira se da će se odgovarajući zahtevi razmatrati individualno radi procene "da li će takve transakcije pružiti podršku ruskom i beloruskom odbrambenom sektoru".
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.