NBS: Napredak u monetarnim slobodama

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2016, 12:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NBS: Napredak u monetarnim slobodama

Srbija je na ovogodišnjoj listi Indeksa ekonomskih sloboda za 2016. godinu, koju zajednički izrađuju Heritidž fondacija iz Vašingtona i list Volstrit džornal, treću godinu zaredom ostvarila napredak u oblasti monetarne slobode, saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Monetarna sloboda odnosi se na ostvarenu stabilnost cena u prethodne tri godine, kao i procenu kontrole cena, a ove godine Srbija je postigla napredak od 5,3 poena, na 77,5 poena.

Indeks >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u rasponu 70 do 80 poena označava ocenu "najčešće slobodno", a najviša ocena je "slobodno".

"Napredak koji je Srbija, ukupno posmatrano, ostvarila na ovoj listi najveći je u poređenju sa svim zemljama u regionu. U indeksu za 2016. godinu, posmatran je period od sredine 2014. do sredine 2015. godine", navela je NBS.

Kada su u pitanju pojedinačne oblasti ekonomskih sloboda, Srbija je napredovala u pet od deset oblasti.

Pored monetarne slobode napredak je i u oblasti imovinskih prava, slobode poslovanja, smanjenja državne potrošnje, kao i u oblasti fiskalne slobode zahvaljujući nižem poreskom opterećenju privrede i građana.

Na listi koju čini 178 zemalja, Srbija se na osnovu procene ekonomskih sloboda pomerila za 13 mesta napred - sa 90. na 77. mesto.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.