Izvor: Glas javnosti, 20.Jul.2010, 07:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NASA šalje robote na Mesec 2013.

VAŠINGTON - Američka svemirska agencija NASA izradila je specijalni eksperimentalni program za podsticanje istraživanja o međuzvezdanim letovima.

NASA je saopštila da je cilj programa slanje humanoidnog robota na Mesec koji bi na Zemljinom prirodnom satelitu ostao 1.000 dana. Ostvarenje programa predviđeno je za 2013. godinu.

Projekat nazvan "M" zasniva se na slanju robota na Mesec i primeni stečenih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << iskustava studenata NASA. Njegov cilj je razvijanje istraživanja u vezi s putovanjima u svemir i u prvom redu podsticanje interesovanja mladih za tu oblast.

Osim pitanja robotike, ovaj program će se baviti i izgradnjom specijalne letelice za tu buduću misiju. Kako prenose strani mediji, zadatak će možda biti poveren kompaniji "Armadillo Aerospace" koju je osnovao Džon D. Karmak, poznat po svom radu programera igrica kao što su "NJolfenstein 3D" i "Doom".

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.