N(B)AJAVA: Vašington

Izvor: MVP.rs, 16.Okt.2015, 23:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

N(B)AJAVA: Vašington

Mogu li Vizardsi da naprave korak dalje?

Pomalo iznenađujuće, ekipa Vašingtona je preko Čikaga stigla do polufinala Istoka u sezoni 2013/14. Pojačani Polom Pirsom igrači tima iz prestonice Sjedinjenih Američkih Država u prethodnoj sezoni su ponovili taj uspeh.

O ekipi Dvorana: Verizon Centar (20.356) GM: Erni Grenfeld (60) Trener: Rendi Vitmen (55) Vlasnik: Ted Lionsis (58) Titula: 1 (1978)

U godinama koje su >> Pročitaj celu vest na sajtu MVP.rs << iza nas Džon Vol je izrastao u pravog superstara i vođu Vizardsa. Uspeh od pre dve godine je možda došao prerano za ovaj mladi tim. Na slabom Istoku se takve stvari očekuju, ali je ostao utisak da ovaj tim nije znao kako da se nosi sa njim. Prethodne sezone su počistili Reptorse u prvoj rundi doigravanja, uprkos tome što je tim iz Kanade imao prednost domaćeg terena. Nakon toga su poveli sa 2-1 u duelu sa Hoksima i tu su stali.

Jedan od najvećih problema Vašingtona i u prethodnoj sezoni bio je Nene Ilario. Pored toga što iskusni Brazilac imao hronične probleme sa povredama, Marčin Gortat i on nikako ne mogu da "kliknu" zajedno. Nameće se utisak da je teško uklopiti ova dva "teškaša" u trendove moderne košarke, ali je pred menadžmentom Vizardsa bilo čitavo leto da misle o tome.

Takođe, ne bi trebalo preskočiti činjenicu da je Bredli Bil odigrao još jednu dobru sezonu i na sjajan način ušao u poslednju godinu ruki ugovora. Uz njega, značajan napredak je napravio i Oto Porter Džunior, nakon što je veći deo svoje prve sezone propustio zbog povrede.

LETO 2015

Posao oko sastavljanja tima za narednu sezonu počeo je u večeri Drafta. U trejdu tri tima u prestonicu je stigao Keli Ubre Džunior (19, 201), levoruki frešmen sa Kanzasa koji pokriva pozicije beka i niskog krila. Iz Milvokija je stigao Džered Dadli, a jednogodišnje ugovore su potpisali slobodni agenti Geri Nil i Alan Anderson.

Može se reći da su operativci odradili dobar posao na spoljnim pozicijama nakon što je Pol Pirs izašao iz poslednje godine ugovora. Ali, isto tako je ostao gorak ukus posla na popunjavanju unutrašnjih pozicija. Veteran Dru Guden je potpisao novi ugovor na dve godine, a minute na poziciji krilnog centra i centra će trošiti i Kris Hamfriz.

Opšti utisak je da je moglo bolje, ali da se u Vašingtonu radi strpljivo i na duge staze.

SEZONA 2015/16

U sezoni koja je pred nama plasman Vizardsa u plej of se ne dovodi u pitanje, a očekuje se da posle dva polufinala konferencije naprave korak dalje. Ipak, dobar rezultat će zavisiti i od poteza menadžmenta. Ekipi je potrebna "streč četvorka" i nema sumnje da će se tražiti trejd opcija za Nenea koji ulazi u poslednju godinu ugovora vrednog 13 miliona dolara.

Prva petorka PG: Džon Vol (25, 193) SG: Bredli Bil (22, 196) SF: Oto Porter Džunior (22, 203) PF: Nene Ilario (33, 211) C: Marčin Gortat (31, 211)

Na samom terenu bi Bredli Bil trebalo da pokaže da zaslužuje novi ugovor. Mladi bek sigurno očekuje pregovore oko nastavka saradnje kako na leto ne bi postao ograničeno slobodni agent. Takođe, Oto Porter će ući u startnu petorku, gde se očekuje da nadomesti učinak Pola Pirsa.

Ono što bi moglo da bude faktor koji remeti ekipu je Kevin Durent. Jedan od najboljih igrača današnjice je rođen u prestonici, a američki mediji već godinama pišu o njegovom prelasku u Vizardse po isteku aktuelnog ugovora sa Oklahomom Siti. Uslovi za to će biti ispunjeni narednog leta, ukoliko se Durantula u međuvremenu ne dogovori sa Tanderima, pa će medijska mašinerija u svoje priče sigurno uvući i Vašington, između ostalih.

Kada se sve uzme u obzir, moglo bi da se kaže da Vašington ima izuzetno potentnu, mladu spoljnu liniju i da je pred njima svetla budućnost. Za konkretan rezultat u sezoni 2015/16 potrebno im je nekoliko korekcija pod košem, a na upravi je da uradi ukoliko želi borbu za vrh Lige.

(foto1: David Sherman / Jordan Johnson / NBAE / Getty Images; foto2: Wizards; foto3: Wizards)

Nastavak na MVP.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MVP.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MVP.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.