Mudžahedinima mjesto iza rešetaka

Autor: Slavko Jovičić Slavuj, 23.Nov.2008, 22:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mudžahedinima mjesto iza rešetaka

Dan & noć

LINK - http://www.fokus.ba/vidi.php?rub=2&vijest=16463

S. G. | 23.11.2008

Povratak pripadnika takozvane alžirske grupe, koje je američki Savezni sud u Vašingtonu oslobodio poslije šest godina provedenih u zatvoru Gvantanamo na Kubi, predstavljao bi teško kršenje Dejtonskog sporazuma, smatra član ekspertskog tima Jugoistočne Evrope za borbu protiv terorizma, Darko Trifunović.

- Ukoliko bi se desilo da se članovi "alžirske grupe" ipak vrate u BiH to bi bila idealna stvar, jer će u tom momentu biti podnesene krivične prijave protiv ministra bezbjednosti BiH, Tarika Sadovića, koji se aktivno zalagao za njihovo vraćanje u BiH i time prekršio Dejtonski mirovni sporazum - naglasio je Trifunović.

Trifunović je rekao da pripadnicima "alžirske grupe" državljanstvo BiH nije primarno, već su ga naknadno stekli pod poznatim okolnostima, te da bi oni trebalo da budu vraćeni u zemlju svog porijekla, gdje ih je većina osuđena na velike zatvorske kazne.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Organizacije porodica zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila Republike Srpske, kaže da i ako se oslobođeni članovi "alžirske grupe" vrate u BiH, treba da odgovaraju za počinjeni ratni zločin.

- Ako im se nekim slučajdem omogući povratak u BiH tražićemo da se odmah privedu u Sud BiH i da im se sudi za najteže ratne zločine koje su kao mudžahedini počinili nad Srbima na Ozrenu - naglasio je Mitrović.

Poslanik SNSD u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, Slavko Jovičić, ističe da će pripadnici "alžirske grupe", ako se vrate u Sarajevo, biti dočekani kao nacionalni heroji.

- Sarajevo ih s oduševljenjem očekuje, a njih ne žele ni njihove domicilne države, jer su kriminalci - naglasio je Jovičić.

Predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske, Branislav Dukić, rekao je da članove takozvane alžirske grupe odmah po povratku u BiH treba pohapsiti i suditi im, jer su počinili zločin nad srpskim narodom.



- Ako pustimo te ljude, onda smo ih nagradili, a oni mogu otići u treće zemlje i vjerovatno djelovati ponovo i vršiti terorizam po svijetu - kazao je Dukić.