Morganu Frimenu nagrada za životno delo

Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 16:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Morganu Frimenu nagrada za životno delo

VAŠINGTON – Američkom glumcu Morganu Frimenu će juna iduće godine Američki filmski institut (AFI) dodeliti nagradu za životno delo, pa će tako on, posle Sidnija Poatjea, biti drugi tamnoputi glumac koji je dobio ovo priznanje.

Nagrada će 73-godišnjem oskarovcu biti dodeljena u Los Anđelesu 9. juna, prenose danas svetski mediji.

Predsednik Odbora AFI-ja Hauard Stringer ističe da je Morgan, tokom svoje dugogodišnje karijere, jednako ubedljiv u svim ulogama >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „bilo da igra robijaša, predsednika ili Boga”, pa nije čudo što je zadobio veliko poštovanje publike i kolega.

Frimen u svojoj filmskoj karijeri ima nagradu Zlatni globus za film „Vozeći gospođicu Dejzi” ( iz 1989. godine), a i nominovan je za Oskara za najbolju sporednu ulogu u filmu „Stritsmart” (Street Smart, iz 1987.) i za glavnu u filmu „Bekstvo iz Šošenka” (The Shawshank Redemption, iz 1994.).

Godine 2003. snimio je film „Devojka od milion dolara” (Million Dollar Baby) za koji je dobio Oskara za najbolju epizodnu ulogu.

Frimen je ove godine bio nominovan za Oskara za najbolju ulogu, u roli bivšeg južnoafričkog predsednika Nelsona Mandele u filmu „Nepobedivi” (Invictus) Klinta Istvuda. Frimen je rođen 1. jula 1937. godine u Memfisu, u saveznoj državi Tenesi, na istoku Sjedinjenih Američkih Država. Po završetku srednje škole, počeo je da studira vazduhoplovstvo u želji da postane pilot. Početkom 50-tih godine uputio se u Los Anđeles kako bi se oprobao u svetu umetnosti. Počeo je da uzima časove plesa i pevanja.

Početkom 60-tih odlazi u Njujork i glumi u manjim pozorištima, sve do 1966. kada dobija manje uloge u filmovima.

Morganov debi je usledio 1968. godine u mjuziklu „Helou Doli” (Hello Dolly), posle kojeg slede drugi mjuzikli, kao i uloga Otela na njujorškom festivalu Šekspirovih drama.

Prava slava dolazi 70-tih godina, kada postiže velike uspehe u pozorišnim i filmskim ostvarenjima.

Tanjug

objavljeno: 14/10/2010

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

FRIMENU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DELO (VIDEO)

Izvor: Kurir, 14.Okt.2010

VAŠINGTON - Američkom glumcu Morganu Frimenu će juna iduće godine Američki filmski institut (AFI) dodeliti nagradu za životno delo, pa će tako on, posle Sidnija Poatjea, biti drugi tamnoputi glumac koji je dobio ovo priznanje..VAŠINGTON - Američkom glumcu Morganu Frimenu će juna iduće godine...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.