Moguće odlaganje bankrota SAD

Izvor: Politika, 12.Okt.2013, 11:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguće odlaganje bankrota SAD

Posle sastanka Obame sa republikancima, porasle nade da neće doći do situacije da Amerika ne može da plaća svoje finansijske obaveze

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Sastanak predsednika Baraka Obame i vodećih republikanaca, u Beloj kući u četvrtak uveče, doneo je nadu da bi kriza koja već skoro dve nedelje blokira Vašington i izaziva globalne strepnje, mogla >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da bude ako ne sasvim rešena, onda bar odložena.

Posle jednoiposatnog razgovora nije postignut kompromis, ali su u opticaj pušteni novi predlozi da se spreči ono najgore: da SAD 17. oktobra dođu u situaciju da ne mogu da ispunjavaju svoje finansijske obaveze, to jest da najveća sila sveta de fakto proglasi bankrot.

Republikanci su naime predložili da u Predstavničkom domu, gde imaju većinu, izglasaju zakon kojim bi se limit za zaduživanje vlade podigao tek toliko da joj omogući ispunjavanje obaveza do 22. novembra, pod uslovom da se u međuvremenu otvore pregovori o smanjivanju vladinih troškova, to jest kratkoročnog i dugoročnog smanjenja budžeta.

Obama je međutim insistirao da nikakvi pregovori ne dolaze u obzir dok mu je „pištolj prislonjen uz čelo”, to jest dok se odblokiranjem budžeta njegovoj vladi ne omogući normalno funkcionisanje.

Sopstvenu inicijativu pokrenuo je i Senat, gde većinu imaju demokrate, pripremom zakona koji bi za tri meseca rešio i finansiranje vlade i zaduživanje zemlje, što znači da bi dva kongresna doma morala na kraju da svoje predloge usaglase.

Ovi potezi u svakom slučaju pokazuju da je pokrenut mehanizam međupartijskog dogovaranja, koji bi neki konkretan rezultat morao da donese već do kraja vikenda – s obzirom na to da je 17. oktobar u idući četvrtak.

Sastanak u Beloj kući, na koji je došlo 12 republikanaca, obe strane su ocenile kao veoma dobar, a njegov rezultat je nesumnjivi „detant” između dva politička tabora koja su dosad bila duboko ukopana na svojim pozicijama.

Sada se traga za rešenjem koje svaka strana može da proglasi nekom svojom pobedom. Obama da nije popustio pred ucenama (republikanci su kao uslov za usvajanje budžeta tražili odlaganje primene zdravstvene reforme koja je na snagu stupila 1. oktobra), a njegovi protivnici da su „smanjili vladu”, što je njihova stara ideološka mantra.

„Mi nismo rekli ’da’, a on (Obama) nije rekao ’ne’”, sažeo je ishod sastanka republikanac Pol Rajan, predsedavajući Budžetskom komitetu Predstavničkog doma.

Funkcioneri Bele kuće međutim insistiraju da razgovor sa predsednikom nisu bili pregovori, što je finesa koja treba da pokaže da su republikanci strana koja popušta, a ne Obama.

Zasad se čini da će lakše biti postići dogovor oko limita za zaduživanje nego oko odblokiranja budžeta, s obzirom na to da je prvo po posledicama mnogo opasnije, kako za međunarodnu poziciju SAD tako i za stabilnost globalne ekonomije.

Posle pojedinačnih upozorenja glavnih američkih partnera, zahtev da se izbegne veliki poremećaj na svetskim finansijskim tržištima koji bi bio izazvan nemogućnošću Vašingtona da isplaćuje donosioce obveznica svog duga, došao je i sa neformalnog sastanka ministara finansija G-20, koji su ovde došli na jesenje zasedanje Međunarodnog monetarnog fonda i Svetske banke.

Na večeri koja im je priređena, sekretar Trežerija (nadležnog za finansije i ekonomiju) Džek Lu i predsednik Federalnih rezervi (američke centralne banke) Ben Bernanke, kolege ministre su uveravali da će rešenje svakako biti pronađeno do 17. oktobra.

Popuštanje republikanaca moglo bi da bude objašnjeno i rastućom političkom štetom koju im donosi strategija koju je iznudilo njihovo radikalno krilo. Najnovija istraživanja pokazuju da 53 odsto Amerikanaca za blokadu vlade okrivljuje njih, dok demokrate i Obamu samo 33 odsto. Rejting Republikanske partije dospeo je na najniže grane od 1989, od kako njenu (ne)popularnost redovno sondira medijski dvojac „Volstrit džornala” i TV mreže En-Bi-Si. Danas o ovoj partiji dvostruko više ljudi ima negativno mišljenje nego pozitivno.

Milan Mišić

objavljeno: 12.10.2013.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.