Izvor: Politika, 18.Jan.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moguća nova kriza

Upozorenje Svetske banke zemljama u razvoju: „Nadajte se najboljem, spremajte se za najgore”

Od našeg stalnog dopisnika

Vašington – Svetska banka, jedna od dve globalne finansijske institucije sa sedištem u Vašingtonu (druga je MMF), pridružila se glasnicima loših vesti, upozoravajući u svojoj upravo obelodanjenoj analizi da postoji „realan” rizik od reprize globalne krize slične onoj koja je počela u septembru 2008.

Analiza >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << o globalnim trendovima drastično je revidirala prognoze globalnog rasta u odnosu na one iznete prošlog leta. Dok je u junu predviđano da će svetska ekonomija napredovati za 3,5 odsto, to je sada smanjeno na samo 2,5. Ova revizija je najveća od januara 2009, kada su već bili jasni obrisi krize začete prvo kao slom na američkom tržištu nekretnina, a u čijoj pozadini su bile malverzacije velikih bankarskih kuća sa Volstrita.

..............................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 19. januara. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

M. Mišić

objavljeno: 19.01.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.