Izvor: Nezavisne Novine, 17.Mar.2016, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mili: Amerika nije spremna za rat s Rusijom i Kinom

VAŠINGTON - Sjedinjene Američke Države mogu uspješno da vode operacije u inostranstvu, ali rizikuju da izgube u slučaju velikog rata sa jakim državama, smatra američki general Mark Mili.

Sjedinjene Američke Države nisu spremne za mogući rat sa Rusijom i Kinom, piše list "Difens njuz", pozivajući se na načelnika štaba američkih Kopnenih snaga Marka Milija.

Američka vojska može da izvodi regionalne i kontraterorističke operacije, ali potencijalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << rat sa jakim protivnicima, kao što su Rusija i Kina, Iran i Sjeverna Koreja u Pentagonu izaziva duboku zabrinutost, smatra general.

Prema riječima Milija, borbena spremnost američke vojske slabi zbog smanjenja budžeta, borbe protiv terorizma i ratova u Iraku i Avganistanu.

"Američka vojska je sada spremna da se bori protiv ID-a, Al Kaide, Nusra fronta i ostalih terorističkih grupa. Kada govorimo o rizicima, mislimo na rat velikih razmjera sa jednom ili više zemalja - Kinom, Rusijom, Iranom i Sjevernom Korejom", citira "Difens njuz" Marka Milija.

General je izjavio da američka vojska može da izgubi rat, jer nije u stanju da odgovori na akcije protivnika i postigne sopstvene vojne ciljeve.

(NN/sputniknews.com)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.