Mesec nastao posle sudara koji se desio Zemlji

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 18.Jun.2010, 07:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mesec nastao posle sudara koji se desio Zemlji

VAŠINGTON - Naučnici smatraju da je Mesec, naš jedini prirodni satelit, nastao posle velikog sudara koji se u dalekoj prošlosti dogodio našoj planeti. Stručnjaci u NASA ističu da se fenomen dogodio pre 4,6 milijardi godina, kada se jedan objekat veličine planete sudario sa Zemljom.

Kolizija je dovela do stvaranja oblaka kamenja "raspršenog" oko naše planete koji se postavio na orbitu. Oblak se vremenom ohladio, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << a kamenje u njemu se sakupilo i formiralo ono što danas zovemo Mesecom.

U NASA ističu da je udar bio toliko jak da je doveo do oslobađanja toplote i energije od kojih je nastao okean magme koji je sadržao vodu. Prema naučnicima američke svemirske agencije, voda je isparila u vulkanskim erupcijama, a magma je hladeći se formirala sloj kamenja ispod kore.

Naučnici su zaključili da na Mesecu ima mnogo više vode nego što se verovalo, ali da se ona nalazi duboko ispod njegove površine, preneli su strani mediji.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.