„Masovno blokiranje i uklanjanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi postalo sistematsko i predstavlja pravu otvorenu cenzuru“

Izvor: Vostok.rs, 22.Jan.2021, 10:29

„Masovno blokiranje i uklanjanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi postalo sistematsko i predstavlja pravu otvorenu cenzuru“

Brisanje ruskog sadržaja sa američkih digitalnih platformi predstavlja otvorenu cenzuru, rekao je stalni predstavnik Rusije pri OEBS-u Aleksandar Lukaševič.
„Masovno blokiranje i uklanjanje ruskog sadržaja poslednjih meseci postalo je sistematsko i predstavlja pravu otvorenu cenzuru. Potpuno je očigledan jasan politički podtekst delovanja kompanije grupe 'Big tek', koje je u skladu sa realizacijom spoljnopolitičkih poteza Vašingtona usmerenih na izbacivanje izvora informacija iz globalnog emitovanja koji predstavljaju alternativni pogled i predstavljaju ozbiljnu konkurenciju zapadnom medijskom toku“, rekao je Lukaševič. On je podsetio da su platforme poput „Fejsbuka“, „Gugla“, „Tvitera“ ograničile pristup sadržaju oko 20 ruskih medija, ne govoreći o privatnim korisnicima, dok su administratori servisa „Jutjub“ poslednjih godina na crni spisak uneli oko 200 kanala na ruskom jeziku. Lukaševič je pozvao predstavnicu OEBS-a za slobodu medija Terezu Ribejru da „pažljivo prati nezakonite pokušaje da se proizvoljno cenzuriše digitalni informacioni prostor i da pomogne Sjedinjenim Američkim Državama da poboljša poštovanje slobode govora“.   „Takva drska, korporativna cenzura na tom nivou je isključiva pojava. To je nova i veoma ozbiljna pretnja za slobodu izražavanja i slobodu medija. Nedopustivo je da nekoliko privatnih korporacija, kojima je u stvari bilo dozvoljeno da zloupotrebljavaju svoj gotovo monopolistički položaj u informacionom prostoru, manipuliše činjenicama i vestima po svom nahođenju, i to na globalnom nivou“, dodao je Lukaševič.    

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.