Izvor: VOA, 04.Apr.2024, 16:22

Male kamere na odeći građana namenjene borbi protiv kriminala

VAŠINGTON — Kamere na telu uglavnom koriste pripadnici snaga za primenu zakona. Međutim, sada su i običnim građanima dostupne manje verzije telesnih kamera koje se kače na odeću i aktiviraju u slučaju opasnosti. Američki Sekretarijat za pravosuđe naveo je da kamere na telu obično koriste agencije za sprovođenje zakona da bi se poboljšala bezbednost policajaca i da bi se prikupili kvalitetni dokazi. Sada, obični građani mogu koristiti manje, jeftinije verzije takvih uređaja za svoju zaštitu. Jedan od njih je Founkem, minijaturna telesna kamera koja koristi veštačku inteligenciju i napravljena je za bezbednosnu pratnju. Uređaj se kači na odeću i aktivira kada korisnik uoči opasnost.   “Vozačima autobusa, ili drugim ljudima koji mogu biti žrtve agresije takva vrsta kamera nije dostupna zbog njihove visoke cene. Ceo sistem koji treba uspostaviti je veoma složen. Mi smo odlučili da umanjimo tu kompleksnost", kaže direktor kompanije Founkem, Vuter Konings. Kamera je opremljena aplikacijom koja omogućava korisnicima da, u slučaju opasnosti, pritsnu dugme koje otpočinje snimanje. Ukoliko situacija eskalira – drugim pritiskom dugmeta - osobi određenoj za hitni kontakt šalju signal da su u opasnosti. "Koristimo tehnologiju vašeg telefona i zato kameru možemo učiniti mnogo manjom i pristupačnijom. Takođe možemo da koristimo centralni procesor telefona, i zato možemo da radimo mnogo više stvari zasnivanih na veštačkoj inteligenciji nego regularne telesne kamere, jer nemaju taj čip u svom uređaju", objašnjava Konings. Uređaj ima dvosmernu audio komunikaciju sa kontaktom, koji brzo prima i snimak uživo i lokaciju. Kontrolna soba Founkema takođe omogućava grupama korisnika da prate sopstvenu lokaciju na mapi, odgovaraju i signaliziraju da su u opasnosti. “Najveće dostignuće ove kamere je to što će podaci sa nje biti prebačeni u klaud i kasnije će biti korišćeni kao dokaz", kaže Konings. Telesne kamere dostupne građanima mogu pružiti osećaj veće bezbednosti i mira za korisnike i njihove bližnje.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Kamere na odeći mogu se aktivirati u slučaju opasnosti

Izvor: VOA, 04.Apr.2024

Kamere na telu uglavnom koriste pripadnici snaga za primenu zakona. Međutim, sada su i običnim građanima dostupne manje verzije kamera koje se kače na odeću i aktiviraju u slučaju opasnosti.

Nastavak na VOA...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.