Izvor: Capital.ba, 09.Nov.2023, 15:57

MMF upozorio: Evropa ne treba preuranjeno slaviti pobjedu nad inflacijom

VAŠINGTON  – MMF upozorio Evropu da ne proglašava preuranjeno pobjedu nad inflacijom. Foto: Pixabay Evropska centralna banka i drugi kreatori monetarne politike širom Evrope treba da zadrže kamatne stope na sadašnjem, povišenom nivou, dok ne budu sigurni da je inflacija pod kontrolom, saopštio je Međunarodni monetarni fond, upozoravajući da nije dobro “preuranjeno slaviti” zato što inflacija, poslije vrhunca, opada. MMF sa sjedištem u Vašingtonu ocjenio je da bi cijena potcjenjivanja >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << postojanosti inflacije mogla da bude bolno visoka i da rezultira još jednom bolnom rundom njenog uvećanja, koja bi mogla ekonomiju da liši velikog dijela rasta. Evropska centralna banka, Banka Engleske i druge centralne banke, koje nisu dio evrozone, “dostigle su vrhunac sa kamatnim stopama, dok su neke počele da smanjuju referentne stope”, naveo je MMF u svojoj procjeni ekonomskih izgleda za Evropu koja se objavljuje dva puta godišnje. “Ipak”, navodi se u dokumentu, “produženi restriktivni stav i dalje je neophodan kako bi se obezbijedio povratak na ciljanu stopu inflacije”. Istorijski gledano, potrebno je u prosjeku tri godine da se inflacija vrati na niže nivoe, dok su neke antiinflatorne mere trajale i duže, saopštio je MMF. Inflacija u evrozoni je dostigla vrhunac od 10,6 odsto u oktobru 2022. godine, a sada je na 2,9 odsto. B92/Beta Чланак MMF upozorio: Evropa ne treba preuranjeno slaviti pobjedu nad inflacijom се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na Capital.ba...






Povezane vesti

Guvernerka Banke Rusije nagovijestila još jedno povećanje kamatne stope

Izvor: Capital.ba, 09.Nov.2023

BANJALUKA – Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina najavila je mogućnost još jednog povećanja ključne kamatne stope do kraja tekuće godine. Stopa je trenutno na 15 odsto, a guvernerka je nagovjestila da bi centralna banka iduće godine mogla da počne da smanjuje stopu, ukoliko inflacija bude...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.