MMF treći put srezao prognozu svetskog rasta

Izvor: B92, 12.Apr.2016, 18:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF treći put srezao prognozu svetskog rasta

Međunarodni monetarni fond izrazio je duboku zabrinutost povodom stanja globalne ekonomije, zbog čega je ponovo snizio projekciju njenog privrednog rasta.

MMF je pozvao na hitne akcije vlada radi podsticanja rasta.

U trećem rezanju projekcija za poslednjih šest meseci, MMF je saopštio da će svetska ekonomija ove godine ostvariti rast od tek 3,2 odsto, što je za 0,2 procentna poena niže u odnosu na projekciju iz januara, javlja izveštač Tanjuga sa zasedanja ove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << institucije u Vašingtonu.

U danas objavljenom prolećnom izveštaju, pod nazivom "Perspektive svetske ekonomije", MMF je takođe revidirao naviše projekciju rasta evropskih zemalja u razvoju na 3,5 odsto za 2016. godinu sa 3,1 odsto iz januara, dok za 2017. godinu prognozira rast od 3,3 odsto.

"Aktivnost u ovom regionu je imala benefita od nižih cena nafte i postepenog oporavka evrozone, ali povišeni korporativni dug ugrožava privatne investicije", navodi se u izvešstaju.

Ovaj region obuhvata pet članica Evropske unije - Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku i Rumuniju, ali i nečlanice, kao što su Srbija, Bosna i Hercegovina, Makedonija, Crna Gora, Turska, Albanija i Kosovo.

MMF je korigovao prognozu rasta za Srbiju za 0,05 procentnih poena, pa za ovu godinu predviđa rast od 1,8 odsto, saopšteno je na tradicionalnom prolećnom zasedanju MMF i Svetske banke.

Međunarodna institucija je snizila projekciju rasta tržišta u razvoju, za 0,2 procentna poena, na 4,1 odsto za ovu godinu, dok je projekciju za 2017. godinu smanjila za 0,1 procentna poena, na 4,6 odsto.

Prognoza privrednog rasta Kine je, međutim, revidirana naviše za 0,2 procentna poena, na 6,5 odsto u ovoj godini, zbog najavljenih podsticaja u toj zemlji. Za narednu godinu, prognoziran je rast kineske privrede od 6,2 odsto.

Američka privreda će, prema projekcijama MMF-a, ostvariti nižu stopu rasta od prvobitno očekivane, odnosno od 2,4 odsto u ovoj godini, što je niže u odnosu na januarsku projekciju od 2,6 odsto.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.