MMF predviđa rast svetske privrede i usporenje rasta u SAD

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2010, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF predviđa rast svetske privrede i usporenje rasta u SAD

VAŠINGTON -

Kina i druge zemlje u razvoju će svojim brzim privrednim rastom neutralisati slabost američke i evropske privrede i verovatno će biti zaslužne za to da ove i sledeće godine svetska ekonomija ostvari rast, ocenio je danas Međunarodni monetarni fond (MMF).

U najnovijoj, jesenjoj prognozi svetskog ekonomskog rasta, objavljenoj uoči redovnog sastanka MMF i Svetske banke u Vašingtonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << od 8. do 10. oktobra, Fond predviđa da će svetska privreda zabeležiti rast od 4,8 odsto ove godine i 4,2 odsto 2011, što je veliki napredak u odnosu na lanjski negativni rast od minus 0,6 odsto, najgori rezultat još od Drugog svetskog rata, prenela je agencija AP.

Prognoza MMF-a za svetski rast u ovoj godini je za 0,2 odsto veća u odnosu na predviđanje objavljeno u julu. S druge strane, fond je snizio prognozu rasta američke privrede za ovu godinu na 2,6 odsto, sa 3,3 odsto, dok se za 2011. godinu predviđa rast od 2,3 procenta.

MMF ističe da je globalnoj privredi potrebno da uspostavi ravnotežu tako što će zemlje sa velikim trgovinskim i budžetskim deficitom, poput SAD, raditi na podsticanju izvoza, dok države sa velikim trgovinskim suficitom, kao što je Kina, moraju da smanje zavisnost od izvoza i podstaknu rast domaće tražnje.

Loše u Evropi

Prognoza MMF-a za Evropu je još slabija od one za SAD. Tako fond očekuje da će 16 zemalja koje kao valutu koriste evro ove godine ostvariti privredni rast od 1,7 odsto, a sledeće od 1,5 procenata. Ipak, ta predviđanja su bolja nego u julu, budući da je nešto pre toga Evropu zahvatila dužnička kriza, koja je počela da se širi iz Grčke i pretila da se proširi na čitavu Evropu.

S druge strane, očekuje se da će zemlje u razvoju, poput Kine, Rusije i država u istočnoj Evropi i Latinskoj Americi, ove godine ostvariti rast od 7,1 odsto, a 2011. od 6,4 procenata, što je dvostruko više u odnosu na očekivani rast razvijenih privreda, saopštio je MMF.

Najveći rast će ostvariti Kina, druga po veličini svetska privreda. MMF prognozira da će taj azijski gigant 2010. imati privredni rast od 10,5 odsto, a 2011. od 9,6 procenata. Sledi Brazil sa očekivanim ekonomskim rastom od 7,5 odsto u ovoj i 4,1 odsto u sledećoj godini.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF predviđa za Srbiju veću inflaciju i niži privredni rast

Izvor: Politika, 06.Okt.2010

Stručnjaci MMF-a korigovali neke prognoze za Srbiju. – Naša zemlja nije usamljen slučaj – prethodna, aprilska procena privrednog rasta u većini zemalja bila optimistična. – Sugestija MMF-a: centralne banke trebalo bi da nastave sa relaksacijom monetarne politike, a vlade da stabilizuju javne...

Nastavak na Politika...

Zelik: Nedovoljan globalni rast

Izvor: B92, 07.Okt.2010, 10:45

Vašington -- Predsednik Svetske banke Robert Zelik kaže da je globalni rast povraćen, ali da neće biti dovoljan da reši pitanje nezaposlenosti i neiskorišćenih kapaciteta...Zelik je, pri tome, ocenio da je industrijska proizvodnja usporena širom sveta, dok je oporavak globalne trgovine, verovatno,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.