MMF ocenio da se ekonomski oporavak Srbije nastavlja

Izvor: Politika, 14.Okt.2010, 12:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF ocenio da se ekonomski oporavak Srbije nastavlja

VAŠINGTON – Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je izveštaj o petoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom u kojem ocenjuje da se ekonomski oporavak nastavlja i upozorava na povećanje rizika za rast inflacije.

Kako se navodi u tom dokumentu Srbija beleži solidan privredni rast u poređenju sa zemljama okruženja, međutim, rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ove godine neće premašiti 1,5 odsto, uz ocenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da je takav rast nedovoljan da donese povećanje zaposlenosti.

U izveštaju o petoj reviziji MMF je ocenio da je Srbija ispunila sve kriterijume utvrđene programom za kraj juna i do sada beleži umeren ekonomski rast.

Odbor direktora MMF je krajem septembra pozitivno ocenio sprovođenje dogovorenog ekonomskog programa Srbije u okviru stend-baj aranžmana, čime je uspešno okončano njegovo peto razmatranje.

Ta pozitivna ocena MMF omogućila je Srbiji da povuče 366,5 miliona evra za jačanje deviznih rezervi.

Narodna banka Srbije (NBS) je od MMF krajem septembra povukla 53,5 miliona evra ili 15 odsto pete rate. Time je ukupna suma koja je iz aranžmana sa MMF do sada iskorišćena dostigla 1,46 milijardi evra.

Kreditni aranžman Srbije i MMF u vrednosti oko tri milijarde evra ugovoren je sredinom maja 2009. i završava se u aprilu 2011.

MMF ističe u novom izveštaju da će se izmenama Zakona o budžetskom sistemu uvesti veći stepen stabilnosti u domenu fiskalne politike na srednji i duži rok.

Ta međunarodna finansijska institucija rast BDP Srbije u 2011. godini prognozira na tri odsto a povratak na stope rasta beležene pre krize očekuje na srednji rok.

U Fondu nisu optimisti u vezi zaposlenosti i na kratak rok očekuju nova otpuštanja radnika.

MMF je među veće rizike na kratak rok uvrstio mogućnost nove globalne recesije, koja bi ukočila srpski izvoz i smanjila perspektive za ulaganja, kao i novi skok cena hrane.

Beta

objavljeno: 14/10/2010

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF: Srbija nastavlja da se oporavlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 14.Okt.2010

VAŠINGTON -..Međunarodni monetarni fond (MMF) objavio je danas izveštaj o petoj reviziji stend-baj aranžmana sa Srbijom u kojem ocenjuje da se ekonomski oporavak nastavlja i upozorava na povećanje rizika za rast inflacije...Kako se navodi u tom dokumentu koji je objavljen na sajtu wwww. imf.org...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Umeren rast srpske privrede

Izvor: RTS, 14.Okt.2010

Srbija beleži solidan privredni rast, u poređenju sa zemljama okruženja, ali rast bruto domaćeg proizvoda od 1,5 odsto nedovoljan za povećanje zaposlenosti, ocenio MMF. NBS povećava referentnu kamatnu stopu na 9,5 odsto. ..Međunarodni monetarni fond objavio je izveštaj o petoj reviziji stendbaj...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.