MMF o aranžmanu sa Srbijom

Izvor: RTS, 28.Jun.2010, 08:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF o aranžmanu sa Srbijom

Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu doneo pozitivnu odluku o četvrtoj reviziji aranžmana sa Srbijom. Istaknuto da privredne performanse Srbije "nastavljaju da budu generalno zadovoljavajuće".

Zamenik direktora MMF-a Murilo Portugal izjavio je da privredne performanse Srbije "nastavljaju da budu generalno zadovoljavajuće, uprkos slabijem makroekonomskom okruženju tokom prve polovine 2010. godine".

"Pozicija Srbije u eksternom finansiranju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << izrazito se popravila, pozicija rezervi je komotna, a inflacija ostaje pod kontrolom", ocenio je Portugal.

On je dodao da, "uprkos tom pozitivnom razvoju, Srbija ostaje izložena nepovoljnim uticajima iz regiona".

Prema njegovim rečima, vlasti u Srbiji ostaju snažno privržene strukturalnim reformama sa ciljem poboljšanja poslovnog okruženja, unapređenja privatnog investiranja i jačanja izvoznih kapaciteta, uključucjuhi privatizaciju i razvoj infrastrukture.

U maju je sa predstavnicima MMF-a dogovoreno da se deficit budžeta, zbog manjka javnih prihoda, poveća sa prvobitno planiranih četiri, na 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda (BDP) ili na oko 140 milijardi dinara.

Dogovoreno je i da se do septembra odloži donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji će omogućiti smanjenje javne potrošnje na 41 odsto BDP-a za četiri godine.

Stalni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda u Beogradu Bogdan Lisovolik ranije je izjavio da u suštini nema prepreka da Srbija dobije pozitivnu reviziju aranžmana, jer je ispunila sve uslove.

Četvrta revizija stendbaj aranžmana treba da omogući Srbiji da povuče dodatnih 380 miliona evra koji su namenjeni podršci deviznim rezervama.

U maju je, sa predstavnicima MMF-a dogovoreno da se deficit budžeta, zbog manjka javnih prihoda, poveća sa prvobitno planirana četiri, na 4,8 odsto bruto društvenog proizvoda ( BDP) ili na oko 140 milijardi dinara.

Dogovoreno je i da se, do septembra, odloži donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti, koji će omogućiti smanjenje javne potrošnje na 41 odsto BDP-a za četiri godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.