MMF o Srbiji: U ovoj godini rast tri odsto, naredne godine 3,5

Izvor: RTS, 18.Apr.2017, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF o Srbiji: U ovoj godini rast tri odsto, naredne godine 3,5

Međunarodni monetarni fond (MMF) potvrdio je prognozu rasta BDP-a Srbije za ovu godinu od 3,0 odsto, dok su za sledeću godinu kretanja BDP-a procenjena još povoljnije, jer je predviđen rast od 3,5 odsto.
Ta institucija je danas, tokom tradicionalnog prolećnog zasedanja MMF-a i Svetske banke u Vašingtonu, objavila najnovije ekonomske prognoze za ceo svet u dokumentu "Svetski ekonomski izgledi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
U poslednjem dokumentu te vrste koji je MMF objavio u oktobru 2016, predviđalo se da će BDP u Srbiji u 2017. rasti po stopi od 2,8 odsto. Zatim je u martu, nakon tehničke posete Misije Beogradu, ta institucija podigla prognozu rasta na tri odsto.
Tada je šef Misije MMF-a za Srbiju Džejms Ruf saopštio da je ekonomski program Srbije dao dobre rezultate, i podsetio da je rast BDP-a u 2016. godini dostigao 2,8 odsto, uz povećanje investicija, izvoza i zaposlenosti.
Istakao je i da su fiskalni pokazatelji bolji od ciljanih, da je deficit smanjen na 1,4 odsto BDP-a, što je najniži nivo od 2005. godine, da je javni dug pao na 74 odsto BDP-a u 2016. godini, a da nezaposlenost ima trend pada, kao i nenaplativi zajmovi u bankarskom sektoru.
Kada je reč o nezaposlenosti, MMF prognozira da će ona u ovoj godini iznositi 16 odsto, a da će u 2018. ta stopa pasti na 15,6 odsto.
Pogledaj vesti o: Vašington

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MMF podigao procjenu rasta hrvatskog BDP-a u 2017. na 2,9%

Izvor: SEEbiz.eu, 18.Apr.2017

ZAGREB - Međunarodni monetarni fond (MMF) u utorak je objavio proljetne ekonomske procjene prema kojima bi hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) u ovoj godini trebao porasti 2,9 posto, čime je revidirao na više svoju jesensku procjenu o rastu od 2,1 posto...U 2018. godini ta međunarodna financijska...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.