MMF blago snizio prognozu za svjetsku ekonomiju zbog slabijeg rasta u SAD-u

Izvor: SEEbiz.eu, 09.Jul.2015, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

MMF blago snizio prognozu za svjetsku ekonomiju zbog slabijeg rasta u SAD-u

WASHINGTON - Međunarodni monetarni fond (MMF) blago je u četvrtak snizio prognozu rasta svjetskog gospodarstva u ovoj godini, ukazujući na neočekivano slabu razinu aktivnosti na početku ove godine pod utjecajem pada aktivnosti u američkom gospodarstvu u prvom tromjesečju.

Svjetsko bi gospodarstvo ove godine trebalo porasti 3,3 posto, procijenio je MMF u ažuriranim prognozama, snizivši time procjenu iz >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << redovnog proljetnog izvješća za 0,2 postotnog boda. Prognoza za 2016. zadržana je na 3,8 posto.

U ažuriranim ljetnim procjenama MMF objavljuje samo procjene za najveća gospodarstva i regije, te za svjetsko gospodarstvo u cjelini.

Kao razlog snižene ovogodišnje prognoze u MMF-u navode osjetno slabiji rast u prva tri mjeseca no što su prognozirali u travnju, i to zbog neočekivanog pada aktivnosti u SAD-u, povezanog s oštrom zimom i zatvaranjem luka, te sa znatnim smanjenjem kapitalne potrošnje u naftnom sektoru.

Stoga je prognoza ovogodišnjeg rasta američkog gospodarstva snižena za 0,6 postotnog boda, na 2,5 posto. Iduće godine rast bi trebao ubrzati na 3,0 posto. S obzirom na povezanost sa SAD-om, osjetno je snižena i prognoza za Kanadu, za 0,7 postotnog boda, na 1,5 posto u ovoj godini.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

MMF snizio prognozu rasta globalne ekonomije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2015

Međunarodni monetarni fond (MMF) snizio je danas prognozu rasta globalne privrede za ovu godinu, jer su, kako je saopšteno, uzete u obzir posledice nedavnog pada bruto domaćeg proizvoda (BDP) Sjedinjenih Američkih Država...Za sledeću godinu, MMF je, međutim, zadržao istu projekciju rasta svetske...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.